Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 201
Datum: 2 december

OVEREENSTEMMING OVER AANPAK VAN TURFROUTE

De provincie Fryslân en het bestuur van de stichting De Nije Compagnons onder leiding van de heer J. Have hebben overeenstemming bereikt over aanpak van de problemen op de Turfroute. In een bestuurlijk overleg op 2 december met gedeputeerde Van Klaveren is een structurele oplossing gevonden voor de baggerproblematiek op deze toeristische vaarroute.

Tijdens dit overleg is door de provincie toegezegd, dat de Turfroute voor het vaarseizoen 2003 zodanig op diepte is gebracht, dat pleziervaartuigen met een diepgang van 1.10 meter probleemloos door deze vaarroute kunnen varen. Ook zullen waarschuwingsborden worden geplaatst en kaartmateriaal worden gemaakt om Turfroutevaarders te attenderen op ondiepe plekken buiten de vaargeul. Deze ondiepten zijn het gevolg van afkalving van de oever.

Het oplossen van het afkalven van de oevers vraagt om een meer structurele oplossing, waarvoor een meerjarenplanning van 4 à 5 jaar zal worden opgezet. De provincie zal in overleg met de stichting en betrokken gemeenten daartoe begin volgend jaar een plan maken.

Een deel van de klachten wordt veroorzaakt door in het water gegooide rotzooi, waaronder fietsen. Om deze obstakels op te ruimen is de provincie vorig jaar begonnen om jaarlijks voor het vaarseizoen de Turfroute te gaan dreggen. Voor 2003 zal de vaarweg naar de nieuwe passantenhaven in Oldeberkoop hierbij ook worden meegenomen.