LEI

persbericht / nr. 1714

3-december-2002

Tuinder krijgt meer zicht op pieken in zijn gasbehoefte

Een tuinder moet weten hoeveel gas hij onder extreme winteromstandigheden per uur maximaal nodig heeft. Met die kennis kan hij straks een goed contract afsluiten op de vrije energiemarkt. In opdracht van het Productschap Tuinbouw en met steun van Gasunie en het Ministerie van LNV heeft het LEI in de winters van 2001 en 2002 onderzocht welke factoren dat maximum in de praktijk bepalen. De kenmerken van de teelt en van de kas spelen daarbij een belangrijke rol. De uitkomsten zijn verwerkt in een rekenmodel waarmee de tuinder beter kan inspelen op de nieuwe tariefstructuur van de gasleveranciers.

Maximum gasverbruik per uur
De maximaal af te nemen hoeveelheid aardgas per uur die de tuinder overeenkomt met zijn leverancier en met het regionaal netbedrijf, wordt aangeduid als de contractcapaciteit. Deze capaciteit heeft in de nieuwe tariefstructuur grote invloed op de energierekening van de tuinder. De gewenste capaciteit hangt onder meer af van wat de teler als minimumtemperatuur voor zijn teelt accepteert, van het verwarmingssysteem en van de verwachte buitentemperaturen. Rekening houdend met toekomstige investeringen en contractuele verplichtingen kan hij vervolgens de door hem gewenste contractcapaciteit vaststellen.

Verschillende bedrijfssituaties
Het gasverbruik per uur wordt vooral bepaald door het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur (delta T), de windsnelheid en de instraling. Maar ook als deze factoren voor twee bedrijven gelijk zijn, kan het gasverbruik tussen die bedrijven nog sterk verschillen door uiteenlopende bedrijfskenmerken. Bij extreme weersomstandigheden (delta T van 30oC en een windsnelheid van 6 meter per seconde) varieert 's nachts het geschatte gasverbruik per uur per hectare op vruchtgroentebedrijven tussen 148 en 199 m3 als zij een gesloten energiescherm hebben en tussen de 229 en 294 m3 als ze geen scherm hebben. Bij rozenbedrijven ligt het verbruik tussen 143 en 260 m3 voor bedrijven met een gesloten scherm en tussen de 289 en 373 m3 voor bedrijven zonder scherm. Door het gebruik van energieschermen wordt het gasverbruik per uur met gemiddeld 37% verlaagd. Voor bedrijven die s nachts wel een scherm gebruiken en overdag niet, ligt bij extreme kou het gasverbruik overdag ondanks de lichtinstraling het hoogst. Op rozenbedrijven met assimilatiebelichting en een eigen w/k-installatie ligt het gasverbruik gemiddeld 24% hoger dan op vruchtgroentebedrijven.

Model schat gasverbruik
Het ontwikkelde rekenmodel is ook toepasbaar voor bedrijven die zelf niet alle gegevens meten zoals in dit onderzoek is gebeurd. De ondernemer kan in het model invoeren wat de kenmerken zijn van zijn bedrijf en op welke extreme weersomstandigheden hij wil kunnen reageren. Het model berekent vervolgens het te verwachten maximum gasverbruik per uur. De uitkomsten van deze berekening worden sterk beïnvloed door het al of niet aanwezig zijn van een energiescherm en gevelisolatie, de assimilatiebelichtingscapaciteit, de oppervlakte van de gevel en de leeftijd van de kas.

---

Op zoek naar de grens; Een analyse van het gasverbruik per uur op vrucht-groente- en rozenbedrijven gemeten in koude periode. Bekijk het rapport: 2.02.14.