Ingezonden persbericht


LPF zet olifant in als campagnemiddel

Utrecht, 3 december 2002

Een partijbijeenkomst van de Lijst Pim Fortuyn in de Utrechtse Jaarbeurs werd vanochtend opgesierd met de aanwezigheid van een olifant. Hiervoor heeft de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Utrecht geen vergunning verleend. De LPF strijkt hiermee dierenwelzijnsorganisaties in de gemeente Utrecht rechtstreeks tegen de haren in. De Dierenbescherming is tegen het gebruik van exotische dieren voor vermaak en vindt dat een dergelijke actie in de gemeente Utrecht niet kan.

Nadat bekend werd dat er een olifant bij de Jaarbeurs rond liep, heeft de Dierenbescherming direct contact opgenomen met de gemeente. Deze was hiervan niet op de hoogte en heeft de politie ingeschakeld, omdat voor deze activiteit geen vergunning was afgegeven. In de nota Dierenrijk Utrecht staat beschreven dat bij evenementen rekening gehouden moet worden met dierenwelzijn en dat voorafgaand aan het verlenen van een vergunning advies moet worden ingewonnen bij de Landelijke Inspectiedienst of de Dierenbescherming. Gebruik van een exotisch dier als een olifant zou van beide instanties echter nooit een positief advies krijgen.

De Dierenbescherming vraagt zich af waarom een politieke partij, die zelf voorstellen doet omtrent wijzigingen met betrekking tot dierenwelzijnswetgeving, niet op de hoogte is van gemeentelijk beleid en waarom er geen contact is geweest met de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Utrecht. Daarnaast tekent de Dierenbescherming bezwaar aan tegen het gebruik van een olifant voor promotie van een politieke partij. Een olifant is een exotisch dier en hoort niet thuis in een koud en vochtig politiek Nederlands klimaat ter vermaak van de zwevende kiezers.

(einde bericht)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jessie Hinten tel. 030-2468866

Dierenbescherming afdeling Utrecht en omstreken
Postbus 10.000 3505 AA Utrecht
tel. 030-2468866 fax. 030-2467882