Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-271

Den Haag, 03-12-2002

Douane en FIOD-ECD onderscheppen 5,4 miljoen sigaretten

De Douane Roosendaal heeft maandag 18 november bij een controle circa 2 miljoen sigaretten in beslag genomen. De sigaretten zijn aangetroffen in een loods in Etten-Leur. Ook dit keer zijn er, net als bij de inbeslagname van 3,7 miljoen sigaretten een week eerder, geprepareerde bankstellen aangetroffen. De bankstellen waren zo aangepast dat de dozen met sigaretten er in pasten. Bij de actie zijn 5 aanhoudingen verricht.

De Douane Hoofddorp heeft in samenwerking met de FIOD-ECD Rotterdam op 21 november jl. 3,4 miljoen sigaretten onderschept. Een eenheid van het Korps landelijke politiediensten controleerde een te zwaar beladen bestelbus op de A12 bij Waddinxveen. In de laadruimte van het voertuig vonden politie en medewerkers van de Douane 1,9 miljoen sigaretten zonder banderolles.

De chauffeur verklaarde dat in Rotterdam op de plaats waar hij zijn lading had opgepikt nog meer sigaretten lagen. Medewerkers van de FIOD-ECD onderzochten daarna een opslagruimte in Rotterdam. Daar trof men nog eens 1,4 miljoen sigaretten aan.

Als de 5,4 miljoen sigaretten in Nederland op de markt waren gebracht, zou een bedrag van circa 572.000 euro aan belasting zijn ontdoken.

De FIOD-ECD heeft beide zaken in onderzoek.