Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 december 2002

Project Opvoedingsondersteuning Oud-Woensel' van start

Op de Eindhovense scholen t Palet, Atalanta en De Opbouw zal het project Opvoedingsondersteuning Oud-Woensel van start gaan.

Dit project houdt in dat er op de scholen een medewerker opvoedingsondersteuning wordt ingezet bij wie ouders terecht kunnen met vragen over de opvoeding van hun kind(eren).

Het kan daarbij gaan om eenvoudige vragen als hoeveel zakgeld geef ik aan mijn dochter van elf? tot moeilijker vragen als Mijn zoon is zo stil en verlegen; wat kan ik doen om hem wat weerbaarder te maken? of mijn dochter van twaalf luistert niet meer naar me.

De medewerker geeft tips en adviezen, zowel mondeling als bijvoorbeeld in de vorm van folders e.d. Voor de meer complexe vragen kan de medewerker één of enkele gesprekken met ouders hebben.

Als het niet meer gaat om alledaagse opvoedingsvragen, maar er echte hulpverlening nodig is, verwijst de medewerker ouders door naar hulpverleninginstellingen zoals bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg. De medewerker ondersteunt de ouders tijdens de verwijzing, zodat ze niet halverwege vastlopen in de intake of aanmelding.

Behalve reageren op de vragen van ouders heeft de medewerker ook een taak in het netwerk jeugdzorg. In Eindhoven en ook in Oud-Woensel zijn al heel veel instanties actief die zich bezighouden met ondersteuning van en hulp aan ouders, bijvoorbeeld aan loket W (kinderwerk, algemeen maatschappelijk werk), de GGD, Bureau Jeugdzorg en de politie.

Voor veel ouders, maar ook voor mogelijke verwijzers zoals leerkrachten is niet altijd precies duidelijk waar je nu moet zijn met welke vraag en hoe je op de goede plek komt.

De medewerker opvoedingsondersteuning heeft als taak de activiteiten van deze instanties goed in kaart te brengen zodat bekend is met welke vraag je waar moet zijn. De medewerker zal nagaan in hoeverre het aanbod van deze instellingen aansluit op de vraag van de ouders en zonodig adviezen geven voor verbetering van het al bestaande aanbod.

Het project is het resultaat van een periode waarin binnen de gemeente Eindhoven aandacht is besteed aan opvoedingsondersteuning. Al in 2000 werd een werkconferentie georganiseerd, waar geconcludeerd werd dat er in Eindhoven heel veel activiteiten zijn voor ouders, maar dat niet altijd bekend is wát er precies is.

Ouders weten vaak niet waar ze terechtkunnen met hun vragen over opvoeden, of merken dat hun vraag nergens echt beantwoord kan worden. Op de conferentie werd geconcludeerd dat deze knelpunten zouden moeten worden opgelost.

Voorgesteld werd hiervoor een experiment in het leven te roepen. Dit experiment zou wijkgericht moeten zijn en moeten aansluiten bij het idee Brede School. De keuze viel hierbij op de wijk Oud-Woensel, met drie scholen waaronder één brede school.

Aan de directeuren van de scholen is gevraagd of zij de genoemde knelpunten op hun school herkenden en wat volgens hen de oplossing zou zijn. Uit dit overleg kwam naar voren dat de directeuren de knelpunten herkenden.

Zij hadden de indruk dat deze voor een groot deel opgelost zouden kunnen worden door de aanwezigheid op school van een bekend, vertrouwd en deskundig persoon waar ouders terechtkunnen met hun vragen over opvoeding.

Het project, dat is opgezet vanuit een samenwerking tussen de scholen, de GGD, Bureau Jeugdzorg, K2 en Loket W, is hiervan een uitwerking.

De functionaris die is aangetrokken om het project vorm te geven heet Maria Spijkers. Zij is bereikbaar via Loket W, Pachtakker 4, 5625 WC Eindhoven. Telefonisch is zij bereikbaar op nr 040-2411713 of nr. 06-24717731. Haar e-mailadres is: m.spijkers@loketw.nl