Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie is de strijd met het eigen gedoogbeleid aangegaan

Provincie Utrecht telt nog zestien actieve en honderden passieve gedoogsituaties.

3-12-2002
In de portefeuille Milieu is sinds januari van dit jaar een forse vooruitgang geboekt. Het aantal gedoogsituaties is teruggebracht van enkele tientallen tot 13 actieve gedoogsituaties en 20 passieve gedoogsituaties. Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben in januari van dit jaar een belangrijke stap gezet op het terrein van de handhaving en fysieke veiligheid. Ze stelden vast dat de tijd van gedogen in principe afgesloten moest worden. Een halfjaarlijkse rapportage laat zien in hoeverre de provincie de strijd met het eigen bestaande gedoogbeleid is aangegaan.

In de portefeuille Milieu is tijd en energie vrijgemaakt om gedoogsituaties in kaart te brengen en waar mogelijk te beëindigen. Voor alle passieve gedoogsituaties is inmiddels een plan van aanpak gemaakt. In de portefeuille Ecologie en groene regelgeving is sprake van honderden gevallen van passieve gedoogsituaties. Wegens het ontbreken van voldoende ambtelijke capaciteit ligt daar nog een forse opgave.

Actief en passief
Bij een actieve gedoogsituatie wordt er door de provincie een gedoogbeschikking afgegeven. Voor sommige activiteiten kan het noodzakelijk zijn tijdelijk af te wijken van de regelgeving, bijvoorbeeld omdat voorschriften technisch niet nageleefd kunnen worden of omdat de voorschriften op korte termijn versoepeld zullen worden. In deze gevallen heeft het afgeven van een gedoogbeschikking de voorkeur, omdat daarmee toch iets gedaan worden ofwel voor de veiligheid van de omgeving ofwel voor de rechtszekerheid van het betreffende bedrijf. In de beschikking kunnen voorwaarden m.b.t. de veiligheid worden gesteld of er worden maatregelen geëist om milieuoverlast terug te dringen.
Actief gedogen is niet langer een kwestie die op ambtelijk niveau geregeld kan worden, het provinciebestuur neemt die verantwoordelijkheid zelf op zich; actief gedogen moet altijd een bewuste keuze zijn. Bovendien moeten de activiteiten die gedoogd worden passen binnen de provinciale randvoorwaarden. Bij een passieve gedoogsituatie is er geen sprake van een gedoogbeschikking. Vaak is een situatie ontstaan door het verlopen van een eerdere ontheffing of door het niet tijdig ingrijpen als niet aan de voorwaarden van een verordening werd voldaan. De grootste problemen doen zich voor op het terrein van de woonschepenverordening en op het terrein van de verordening natuur en landschap

Openbaar
Het provinciebestuur vindt transparantie en openheid van belang. Daarom is alle informatie over het gedoogbeleid openbaar. In 2003 zal via de website van de provincie een en ander actief openbaar gemaakt worden, want ook daarvoor ontbreekt op dit moment nog de capaciteit. Bedoeling is dat elke geïnteresseerde burger kan achterhalen hoe de overheid omgaat met handhaving en veiligheid, ook of juist in gedoogsituaties.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 030-258 24 60 of Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl