Provincie Utrecht

Persbericht

Ecocomposteerbedrijf in Achterberg krijgt nieuwe milieuvergunning

3-12-2002
Ecocomposteerbedrijf in Achterberg (gemeente Rhenen) krijgt een milieuvergunning voor de uitbreiding van zijn bedrijfsactiviteiten. Dat hebben gedeputeerde staten besloten naar aanleiding van de aanvraag die het bedrijf had ingediend om de bedrijfsvoering op een aantal punten uit te mogen breiden.

Sinds 1999 verwerkt het bedrijf in Achterberg groenafval, waaronder berm- en slootmaaisel, tot compost. Vorige zomer vroeg Ecocompostering bij de provincie een nieuwe milieuvergunning aan voor de uitbreiding van zijn bedrijfsactiviteiten. Omdat een aantal omwonenden sinds de start van het bedrijf hinder zegt te ondervinden van het bedrijf heeft de provincie een adviesbureau gevraagd uit te zoeken wat de effecten zijn van de voorgenomen uitbreiding. Daaruit is gebleken dat enige hinder te verwachten is, maar de geuroverlast zal volgens milieugedeputeerde Rombouts met een aantal maatregelen binnen aanvaardbare grenzen blijven. In de vergunning zijn voorschriften opgenomen om de verspreiding van geur en stof te voorkomen. Zo mag het bedrijf onder bepaalde weersomstandigheden geen compost omzetten of andere bewerkingen uitvoeren die tot overlast voor de buurt kunnen leiden.

Geen onaanvaardbare effecten
De ontwerpvergunning heeft van 12 september tot en met 9 oktober ter inzage gelegen. Tegen het ontwerp zijn bedenkingen ingediend door omwonenden, de gemeente Rhenen, de inspectie VROM en het bedrijf. De bezwaren richtten zich onder meer op de gezondheidsklachten van omwonenden. Volgens gedeputeerde staten is niet gebleken dat er een relatie is tussen de klachten en de activiteiten van Ecocompostering. Daarbij verwijzen ze naar het onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in opdracht van het ministerie van VROM heeft verricht. De provincie erkent dat de omwonenden enige geurhinder kunnen ondervinden van het bedrijf. Maar de effecten voor de omgeving zijn niet zo groot, aldus gedeputeerde staten, dat dit een reden is om de vergunning te weigeren. Bovendien heeft het bedrijf laten weten dat het verder wil praten over eventuele aanvullende maatregelen om de geurhinder verder te verminderen.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030-258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl