Provincie Utrecht

Persbericht

Voormalige stortplaats Anthoniedijk wordt natuurgebied

3-12-2002
De schoonmaak van de voormalige stortplaats aan de Anthoniedijk op de grens van Utrecht en Maartensdijk is sinds enkele weken volop in uitvoering.

Ter hoogte van de voormalige stortplaats is de Anthoniedijk ernstig verontreinigd. Er zijn o.a. zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen(PAK) en minerale olie in de grond gevonden.

Eerder dit jaar hebben gedeputeerde staten na onderzoek en overleg een plan vastgesteld voor de sanering van de bodemverontreiniging. Het plan sluit aan bij de voorgenomen herinrichting van het terrein tot natuurgebied. De stortplaats bestaat uit twee afzonderlijke delen. Het westelijke stortdeel wordt volledig afgegraven en ter plaatse van de oostelijke stort in verschillende deelstromen gescheiden. Dit gebeurt met strenge veiligheidsmaatregelen omdat er asbest aanwezig is. Het puin en de grond die uit de stortplaats vrijkomen worden zoveel mogelijk gescheiden, zodat ze opnieuw als bouwstof gebruikt kunnen worden. Het restmaterieel wordt verdeeld over de oostelijke stortplaats, die vervolgens met 75 centimeter grond wordt afgedekt. Die grond wordt in de directe omgeving gewonnen. De provincie werkt daar samen met de Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer aan de inrichting van het natuurgebied Noorderpark. Daarbij komt grond vrij, die gebruikt kan worden als afdeklaag van de oude stortplaats. Op deze manier wordt op een slimme manier werk met werk gemaakt en hoeft er minder materiaal aan- en afgevoerd te worden. Daardoor blijft de hinder van vrachtverkeer in de omgeving tijdens de sanering beperkt.

Het grondwater onder de stortplaats wordt de eerste jaren gecontroleerd. Als blijkt dat de verontreiniging zich onverhoopt toch verspreidt, dan kan zonodig een drainagesysteem in werking gesteld worden om de situatie te beheersen en verdere verspreiding te voorkomen. De sanering zal naar verwachting rond 1 april 2003 afgerond zijn.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030-258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl