Provincie Limburg

Grote Stedenbeleid positief ontvangen (352)

Memorandum Venlo, Heerlen en Maastricht

Vandaag heeft Gouverneur Berend Jan van Voorst tot Voorst het memorandum Partners voor de vitale stad in ontvangst genomen. Namens de drie grote steden Venlo, Heerlen en Maastricht bood burgemeester G. Leers deze beleidsvisie voor toekomstig provinciaal stedenbeleid aan. De Gouverneur sprak zijn erkentelijkheid uit voor de heldere bijdrage van de GSB-gemeenten aan de discussie die Provinciale Staten moeten voeren over de samenwerking met de steden na de provinciale verkiezingen. Het is aan de nieuwe provinciale coalitiepartners om op basis van de bestuurlijke dialoog tussen steden en provincie de strategische keuzes te maken voor het stedenbeleid.

Gedeputeerde Odile Wolfs, verantwoordelijk voor GSB, is blij met dit signaal van de gemeenten. De door GS goedgekeurde Tussenevaluatie GSB maakt duidelijk dat verder investeren in goede gemeentelijke samenwerking bijdraagt in de aanpak van de stedelijke problemen. Woensdag 4 december a.s. bespreek ik de Tussenevaluatie GSB met de verantwoordelijke wethouders van Venlo, Heerlen en Maastricht. Aan dit inhoudelijk overleg hecht ik grote waarde. De uitkomst van dit overleg wordt meegenomen in de vergadering van Vaste Commissie Economische Zaken en Werkgelegenheid (VCEZW) op 6 december. De extra aandacht die de drie grote steden vragen voor het thema veiligheid sluit goed aan bij het Provinciaal Integraal Veiligheidsplan én het veiligheidsdebat van Provinciale Staten op 10 januari a.s. Deze gemeentelijke visie zal zeker ingebracht worden in de discussie die gevoerd gaat worden door de nieuwe coalitie over de vorm en opzet van provinciaal stedenbeleid, aldus Odile Wolfs.

De drie steden hebben aangegeven op de ingeslagen weg door te willen gaan. De bevindingen zoals die verwoord zijn in het memorandum bieden, naast de uitkomsten en aanbevelingen uit de Tussenevaluatie, de nodige handvatten voor de toekomstige coalitiepartners om in een nieuwe periode inhoud te geven aan het stedenbeleid.
3-12-2002 15:43