Provincie Drenthe

GS besluiten van 3 december 2002

Assen, 3 december 2002
Persberichtnummer 02-128



Uitbreiding begraafplaats Gieten
De gemeente Aa en Hunze mag de bestaande begraafplaats in Gieten met 450 m2 uitbreiden. Door het toenemende aantal bewoners in Gieten en de dorpen in de omgeving neemt de behoefte aan ruimte voor de aanleg van nieuwe graven toe. Het terrein had de bestemming kwekerij en houtwallen. GS geven toestemming om de begraafplaats op deze locatie uit te breiden. GS wijzen de gemeente er wel op om de belasting van bodem- en grondwater te onderzoeken, zoals in de Inspectierichtlijn van de Wet op de Lijkbezorging is vastgelegd.

Twee nieuwbouwmogelijkheden in Weerdinge afgekeurd De gemeente Emmen heeft in het bestemmingsplan Weerdinge acht verspreide en vijf bij elkaar geplaatste nieuwbouwmogelijkheden aangegeven. GS gaan niet akkoord met twee aan de oostzijde van de Weerdingerstraat aangegeven bouwmogelijkheden. GS zijn van mening dat de voorgenomen woningbouw afbreuk zal doen aan de landschappelijke en cultuurhistorische waarden, zoals de waardevolle doorzichten, de es en de openheid van het gebied. Bovendien is het niet noodzakelijk om hier te bouwen, omdat er elders in Weerdinge al voldoende bouwmogelijkheden worden aangegeven. De andere locaties zijn wel goedgekeurd: één aan de oostzijde en twee aan de westzijde van de Weerdingestraat, één aan de Holtstraat, één aan de spoorweg en één aan de Nolstraat. De vijf bij elkaar geplaatste toekomstige woningen komen aan de Gruunkampen. Met het bestemmingsplan Weerdinge actualiseert de gemeente Emmen het oude plan uit 1988.

12.500 euro voor toeristische projecten
Het recreatieschap Drenthe krijgt een bijdrage van 12.500 euro om de voorbereiding van toeristische projecten te versnellen. Het schap draagt in gelijke mate bij. Gedeputeerde staten stellen de bijdrage beschikbaar omdat zij een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor projectontwikkeling. Veel kansrijke projecten blijven nu op de plank liggen door te weinig menskracht. Met het geld huurt het recreatieschap extra menskracht in om een aantal complexe projecten voor te bereiden. Het gaat hierbij om: de realisatie van toeristische knooppunten, projecten in het gebied van het Eelder- en Peizerdiep met name rond Veenhuizen en het Fochteloërveen, een samenhangende routestructuur in de regio Zuid-Drenthe en de recreatieve ontsluiting van de relatie Assen met het Drentsche Aa-gebied. Met de bijdrage kan in de loop van 2003 voor alle vier de projecten een concreet uitvoeringsvoorstel klaar zijn.

Zorgen over de beleggingsresultaten van het Fonds Nazorg over 2002 Het Fonds Nazorg gesloten stortplaatsen Drenthe heeft over de eerste negen maanden verlies geleden, zo maken GS bekend in een brief aan de staten. Gezien de teruggang van fondsen op de beurs was al rekening gehouden met een negatief rendement. GS zijn echter ontevreden over het uitbestede vermogensbeheer, omdat het verlies iets groter is dan bij vergelijkbare fondsen gemiddeld het geval was. Uit de rapportage van de vermogensbeheerder tot en met het 3e kwartaal van 2002 blijkt dat een verlies is geleden van 5,6 procent
De vermogensbeheerder heeft als doelstelling om 7 procent rendement uit de belegging te halen. Het Fonds Nazorg gesloten stortplaatsen is opgericht om geld te reserveren voor de afvalverwerking van gesloten stortplaatsen in Drenthe in de toekomst. GS zien vooralsnog geen aanleiding om de nazorgheffing te verhogen in verband met de tegenvallende resultaten. Wel wordt de vermogensbeheerder middels een brief op de hoogte gesteld van de ontevredenheid over de behaalde resultaten tot nu toe over het jaar 2002.

Openbare aanbesteding accountant
Gedeputeerde staten hebben vandaag de projectopdracht voor de openbare aanbesteding van de accountantscontrole vastgesteld. Provinciale staten hadden deze zomer tot deze procedure besloten. Het is de bedoeling de nieuwe accountant te benoemen per 1 juli 2003 voor de duur van 3 jaar.
De accountant zal niet meer én de jaarrekening vaststellen én andere administratieve dienstverlening verrichten. Dit wordt uit elkaar getrokken. De nieuwe accountant zal de controle van de jaarrekening krijgen toegewezen alsmede de afgifte van specifieke verklaringen. Voor de administratieve dienstverlening zullen van geval tot geval een aantal offertes worden opgevraagd.
De provincie Drenthe loopt hiermee vooruit op de Richtlijn Onafhankelijkheid van de accountant van het Nederlands Instituut van Registeraccountantswetgeving die binnenkort voor het bedrijfsleven zal worden vastgesteld. Doel van de richtlijn is belangenverstrengeling te voorkomen. De regelgeving zal naar verwachting op den duur ook voor de overheid gaan gelden.

Geen begrotingstoezicht voor Drentse gemeenten
Op basis van de Gemeentewet heeft het college van gedeputeerde staten besloten geen enkele Drentse gemeente onder het preventief begrotingstoezicht te plaatsen. Door alle gemeenten is aan de voorwaarden voldaan die de wet voorschrijft. Alle Drentse gemeenten vallen daarom onder het repressief begrotingstoezicht. Dit houdt in dat de gemeenten hun begrotingen of wijzigingen op hun begrotingen niet ter goedkeuring aan de provincie hoeven voor te leggen.

Alsnog subsidie voor hotel in Emmen
Het nieuwe hotel van hotelketen Van der Valk in Emmen kan alsnog rekenen op een subsidie van ruim 181.000 euro, indien het 40 arbeidsplaatsen weet in te vullen vóór 1 juli 2003. GS hebben het bezwaar dat het Van der Valk-concern hierover had ingediend gegrond verklaart. Het bedrijf had in 2000 een subsidie aangevraagd uit het werkgelegenheidsfonds en had uiterlijk op 9 november 2001 de arbeidsplaatsen moeten realiseren. Tot op heden is dit niet gebeurd. GS vinden echter dat het bedrijf door overmacht niet in staat is geweest die verplichting na te komen.
Het nieuwe hotel in Emmen zal naar verwachting 40 arbeidsplaatsen moeten opleveren. Per arbeidsplaats kan het bedrijf 4.540 euro ontvangen. Doordat de planologische procedure veel langer duurde dan verwacht, kon het bedrijf niet voldoen aan de gestelde termijn. Een aanvraag om de termijn op te rekken tot 31 december 2002 werd afgewezen. In navolging van de commissie voor bezwaar en beroep hebben GS nu bepaald dat Van der Valk niet schuldig is aan het niet nakomen van de verplichting. Van der Valk krijgt nu de tijd om voor 1 juli 2003 de arbeidsplaatsen te realiseren.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl