Gemeente Albrandswaard


Galmproject beweegt ouderen tot bewegenPERSBERICHT

Van:
Gemeente Albrandswaard
Viaductweg 1
Postbus 1000
3160 GA Rhoon
telefoon: 010 - 5061111
fax: 010 - 5061702

Rhoon, 2 december 2002

Galmproject beweegt ouderen tot bewegen

Nu het Galmproject bijna is afgelopen kan worden gesteld dat het project een groot succes is. Van de in totaal 1800 mensen die benaderd zijn, bleken 150 mensen in aanmerking te komen voor dit project. Bijna al deze mensen zijn eind 2001 begonnen aan het introductieprogramma en na 42 lessen zijn er nog 120 ouderen actief aan het sporten. Op maandag 9 december ontvangen alle deelnemers een certificaat uit handen van wethouder Erwin de Jong en op donderdag 12 december reikt de sportstichting Albrandswaard de overige certificaten uit.

Bij de Sportstichting Albrandswaard ontstond al in 2000 het idee om een sportstimuleringsproject voor ouderen op te zetten. In maart 2001 is op initiatief van de Sportstichting Albrandswaard een eerste overleg gevoerd tussen de Sportstichting, de Sportraad Zuid-Holland, de gemeente en de ouderenbonden over het zogenaamde Galmproject (Groninger Actief Leven Model). Dit model is ontwikkeld door de Universiteit van Groningen om ouderen aan het bewegen te krijgen. Een van de doelstellingen, naast het bewegen en het opbouwen van sociale contacten, is om ouderen zo enthousiast te maken voor het sporten dat ze ook blijven sporten.

In eerste instantie zijn alle ouderen (1800) in de leeftijd van 55 tot 65 in Albrandswaard benaderd en geënquêteerd. De mensen uit die leeftijdsgroep die nog niet sportief actief waren kwamen in aanmerking om aan het Galm project deel te nemen en zijn uitgenodigd voor een fitheidtest die in oktober 2001 door zon 150 mensen is afgelegd. Deze mensen hebben bij het introductieprogramma van twaalf lessen kennis kunnen maken met veel verschillende sporten en sportvormen. Na een tussentijdse evaluatie zijn de deelnemers uitgenodigd voor een vervolgprogramma van 30 lessen waarbij ook anderen, zoals nieuwe inwoners en vrienden/kennissen van de deelnemers, de kans kregen om bij het project aan te sluiten.

Nu is er een einde gekomen aan het vervolgprogramma en worden in de Sporthal in Rhoon op 9 en 12 december de afsluitende fitheidtests gehouden, waarbij gekeken wordt of en in welke mate de conditie van de deelnemers vooruit is gegaan. Het Galmproject is hiermee afgesloten, maar door het grote enthousiasme van de deelnemers verwacht men dat de overgebleven 120 deelnemers zullen doorstromen naar de sportlessen die worden overgenomen door: gymnastiekvereniging Energie, vereniging Sportinstuif en SPAL/judo WCR.