Gemeente Amsterdam

Amsterdamse Haven ondersteunt overslagcentrum in Coevorden 3 december 2002 - Eveline Papa

De gemeente Coevorden gaat een Regionaal Overslag Centrum (ROC) oprichten en krijgt hierbij ondersteuning van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam. Het ROC gaat dienen als multimodaal transportcentrum, waarbij de lading vanaf Coevorden via rail danwel via binnenvaartschip verder vervoerd wordt naar het achterland. De samenwerking wordt op woensdag 4 december, in Coevorden, vastgelegd middels de ondertekening van een overeenkomst door burgemeester Jansema van de gemeente Coevorden en Mark van der Horst, wethouder Zeehavens van de gemeente Amsterdam.

In het kader van de samenwerking wordt gekeken naar de mogelijkheid om intermodale shuttles te ontwikkelen tussen Amsterdam en Coevorden. Wanneer de binnenvaartterminal Coevorden gereed is, behoort een binnenvaartshuttle tot één van de mogelijkheden. Zowel Coevorden als Amsterdam beschikken over een moderne railterminal. Voor wat betreft de railshuttle wordt gedacht aan een shuttle vanaf Amsterdam via Coevorden verder oostwaarts, waarbij o.a. Berlijn, Polen en Moskou kunnen worden aangedaan.

De Gemeente Coevorden heeft met de realisatie van de haven het nagestreefde model van de trimodale transportmogelijkheden bereikt. De aanwezigheid van het ROC als onderdeel van het grensoverschrijdende Europark heeft zich inmiddels als zwaarwegende factor bewezen door de vestiging van een aantal nieuwe bedrijven. In de loop van 2003 worden op het natte industrieterrein een aantal op- en overslagfaciliteiten ontwikkeld, die tot een verdere versterking van Coevorden als een regionale draaischijf op het gebied van transport en overslag zullen leiden.

De mogelijkheden tot het bundelen van goederenstromen van en naar Coevorden zullen een verdere groei laten zien, waardoor de positie van Coevorden in het multimodale transport verder uitgebouwd gaat worden.

De zeehavens van Amsterdam kende de afgelopen jaren een sterke groei en is qua volume de vierde haven van West-Europa. De havens in het Noordzeekanaalgebied bieden werkgelegenheid aan circa 70.000 mensen en is één van de economische pijlers van de regio. De verwachting is dat de groei in de havens zich voort zet. Voor de ontwikkeling van de Amsterdamse havens als logistiek knooppunt is het van belang dat de achterlandverbindingen zich verder uitbreiden. Wethouder Mark van der Horst is tevreden over de samenwerking: "Amsterdam heeft de beste achterlandverbinding met Noord-West Europa en door samen te werken met Coevorden wordt die alleen nog maar beter op".

Pb-188

© Gemeente Amsterdam