Dienst uitvoering en toezicht Energie

Persbericht 02-17

Den Haag, 3 december 2002

DTe continueert huidige tarieven elektriciteitsnetten om consument duidelijkheid te bieden

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) zal voorlopig geen tariefbesluiten voor het gebruik van de elektriciteitsnetten voor het jaar 2003 nemen. Dit betekent dat de netwerktarieven voor het jaar 2002, waaronder het landelijk uniform producententarief, voorlopig ook voor het jaar 2003 gelden. Hiermee beoogt DTe rust te creëren in de markt en duidelijkheid te scheppen voor consumenten. Dit kwam in het geding vanwege de uitspraak van 13 november jl. van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) inzake de tarieven voor het gebruik van de elektriciteitsnetten. In deze uitspraak oordeelde de rechter dat de door DTe vastgestelde doelmatigheidsprikkel per bedrijf in strijd is met de Elektriciteitswet 1998. Met deze prikkel beoogt de toezichthouder de netbedrijven, die van nature monopolist zijn in hun gebied, efficiënter te laten werken en de tarieven ieder jaar te verlagen.

DTe wil de komende periode inventariseren wat mogelijke oplossingen zijn die enerzijds rekening te houden met de uitspraak van de rechter en anderzijds de doelstellingen van de doelmatigheidsprikkel zoveel mogelijk overeind te houden. Hierover voert DTe overleg met de verschillende belanghebbenden. Pas als hierover meer duidelijkheid bestaat, kan DTe nieuwe tariefbesluiten nemen.

Voor een viertal bedrijven, namelijk TenneT B.V., B.V. Transportnet Zuid-Holland, Westland Energie Infrastructuur B.V. en Eneco Netbeheer Weert B.V., zal DTe wel nettarieven voor het jaar 2003 vaststellen. Dit komt doordat deze bedrijven hebben ingestemd met de eerder door DTe opgelegde doelmatigheidsprikkel.

Momenteel wordt in de Tweede Kamer de Overgangswet Elektriciteitsproductiesector behandeld waarin de oorpronkelijke doelstellingen in de Elektriciteitswet ten aanzien van tariefregulering worden verduidelijkt.