Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Schoonmaak is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

03-12-2002

CNV Schoonmaak ziet geen heil meer in cao-overleg

CNV Schoonmaak is vanmiddag weggegaan bij het overleg over een nieuwe cao voor de 170.000 schoonmakers in Nederland. Volgens cao-onderhandelaar Jan Kampherbeek zijn de werkgevers vrijwel alleen geĂŻnteresseerd in een loonafspraak.

In een brief gaven de werkgevers, verenigd in de OSB, vorige week vrijdag al aan dat ze graag een zeer beperkte cao willen afsluiten. Dat wil zeggen: een loonstijging van 2,5 procent, en verder vrijwel niets. Als reden hiervoor geven de werkgevers "de zorgwekkende economische ontwikkelingen en de onzekerheden op politiek gebied".

CNV Schoonmaak vindt een nieuwe cao met alleen een loonafspraak onvoldoende. De bond wil zich wel houden aan de loonafspraak in het centraal akkoord, maar vindt dat er daarnaast ook moet worden gesproken over andere onderwerpen: het afschaffen van de wachtdagen bij ziekte (de schoonmaak-cao is vrijwel de enige cao waar nog sprake is van wachtdagen) en een betere regeling rond contractwisselingen (bijvoorbeeld geen urenvermindering als werknemers overgaan naar een nieuwe werkgever).

De werkgevers zijn echter niet bereid om daarover te praten. "Dan kunnen we er maar beter even mee stoppen", zegt Kampherbeek. "Een cao met alleen een loonafspraak is net een dunne soep zonder ballen."

Kampherbeek is teleurgesteld over de veranderde houding van de werkgevers. "Een paar jaar terug, toen er nog sprake was van krapte op de arbeidsmarkt, hadden ze aandacht voor het personeel en voor het personeelsbeleid. Maar nu ze het idee hebben dat de krapte afneemt, zijn alle ogen weer op de klanten gericht."

Nadere inlichtingen:

Jan Kampherbeek, onderhandelaar CNV Schoonmaak
0512-583470
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244