Provincie Overijssel

Provincie bezorgd over Haagse bezuiniging op natuur

Het College van Gedeputeerde Staten maakt zich zorgen over de bezuinigingen die demissionair minister Veerman van Natuur heeft aangekondigd. De minister heeft voor 2003 minder geld te besteden en maakte gisteren aan de Tweede Kamer bekend tot 2004 geen nieuwe gronden voor natuurontwikkeling en landinrichting aan te kopen. Daardoor dreigt de inrichting van de Ecologische Hoofdstructuur komen jaar volkomen stil te komen liggen.

De provincie steunt het huidige beleid van de overheid om minder grond aan te kopen en natuurgebieden vaker te laten beheren door particulieren. Ook daarvoor is echter geld nodig van het ministerie. Bovendien blijft aankoop soms noodzakelijk om de de vastgestelde natuurdoelen te realiseren.

Landelijk gebied
"Bij de inrichting van het landelijk gebied heb je grond nodig. Niet alleen voor de Ecologische Hoofdstructuur, maar ook voor landinrichting, waterbeleid en reconstructie", zegt gedeputeerde Piet Jansen voor landelijk gebied en water.

Jansen vreest dat veel provinciaal beleid nu niet uitgevoerd kan worden. Overijssel wil juist met de aanleg van drie 'robuuste verbindingen' de ecologische hoofdstructuur in de provincie vormgeven.

Het gaat dan om verbindingen tussen de Veluwe en Duitsland, de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau, en de Steenwijker Aa en de Weerribben. De groene gebieden in Overijssel zouden zo een stevig netwerk moeten vormen, dat zowel natuur en landbouw als toerisme stimuleert.

Overijssel zal de ontwikkelingen op de voet volgen. Als blijkt dat ook het nieuwe kabinet niet meer geld uittrekt voor de groene gebieden, kan dat ernstige gevolgen hebben voor het hele landelijke gebied. Het is dan de vraag of de doelen voor natuur en landinrichting nog wel gehaald kunnen worden. "Als we nu niet investeren in het landelijk gebied, krijgen we daar onherroepelijk spijt van. Dit is echt korte-termijnpolitiek", aldus Jansen.

Lees meer over
de Ecologische Hoofdstructuur in Overijssel

Bron: Bonnie van der Meer, tel 038 - 425 14 16


© 03-12-2002 Provincie Overijssel