Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 3 december 2002

CDA-voorstel funest voor bestrijding terrorisme

Het CDA wil de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken een voorstel inbrengen om omstreden organisaties zoals de Arabisch Europese Liga (AEL) te verbieden. "Een paniekvoorstel dat zeker averechts zal werken", aldus Bert Koenders, woordvoerder Buitenlandse Zaken van de PvdA-fractie. "Een mening die overigens voortvloeit uit wat minister Donner hierover zegt". Die laatste berichtte nog in november jl. dat het verbieden van organisaties die op de Europese lijst van terroristische organisaties staan een "meer negatieve, dan positieve invloed zal uitoefenen". Juist vanwege het voorkomen van ongewenste activiteiten is een verbod uit den boze. Het is ook niet voor niets dat zelfs de burgemeester van Antwerpen een verbod van de AEL afwijst. Verboden organisaties gaan immers volledig ondergronds en daarmee gaat het zicht op hun activiteiten verloren. Een Pavlovreactie van flinkheid is ongewenst. Beter is het nu eens precies te kijken wat er in Antwerpen gebeurd is en daar lering uit te trekken.

Bovendien regelt de EU-lijst beperkende maatregelen voor sommige organisaties, zoals het aangaan van financiële transacties of het bevriezen van de tegoeden. Dat is heel wat anders dan een lijst van verboden organisaties. Het overnemen van een Europese lijst van verboden terroristische organisaties, zoals Eurlings voorstelt, kan dus niet eens aan de orde zijn. Ook andere Europese landen doen dit niet. Het verbieden van terroristische organisaties is overal binnen de EU een zeldzaamheid, meldt minister Donner. En dat is gezien het voorkomen van terrorisme en de waarde die alle Europese landen hechten aan de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuiting maar goed ook.

Kortom: het voorstel van Eurlings schiet zijn doel voorbij. De aangekondigde aanscherping van het Wetboek van Strafrecht (art. 140a) waarmee alle terroristische activiteiten in Nederland strafbaar worden, biedt een volledige juridische bescherming tegen terrorisme. Het voorstel van het CDA is teveel van het goede. Ook in dit geval geldt: "overdaad schaadt" juist nu de strijd tegen het terrorisme grote aandacht vergt.