GAIA

AKKOORD TUSSEN MINISTER TAVERNIER, GAIA EN VARKENSHOUDERIJ VOOR VERBOD VARKENSCASTRATIE IS POSITIEVE STAP

GAIA wil sectoren de kans geven om pijnlijke en inhumane ingreep te bannen uit varkenshouderijpraktijk

3 december 2002

Persbericht

© GAIA

GAIA wil de varkenshouderijsector de kans geven om aan te tonen dat het hen menens is met het dierenwelzijn. Daarom ondertekende de dierenrechtenorganisatie vandaag 3 december het principeakkoord tussen dierenbelangenorganisaties, varkenshouderijsector, wetenschappers en minister voor Dierenwelzijn Jef Tavernier om zo snel mogelijk te komen tot een afschaffing van castratie bij mannelijke biggen (een verbod op castratie zonder verdoving vanaf 2006) en de invoering van een algemeen castratieverbod (vanaf 2009).
Castratie bij mannelijke biggen is een erg pijnlijke ingreep, die vandaag nog geheel zonder verdoving gebeurt tegen berengeur, d.i. een geur die het vlees van niet gecastreerde volwassen mannelijke varkens bij verhitting verspreidt. GAIA noemt het principeakkoord, dat door de dierenrechtenorganisatie mee is onderhandeld in een speciaal opgerichte werkgroep, een positieve stap. Een opmerkelijke stap ook. Want hiermee is België het eerste land waar zowel de betrokken veehouderijsectoren (uit Vlaanderen en Wallonië), de representatieve dierenbelangenorganisaties als de overheid zich officieel engageren tot het bereiken van een gezamenlijk dierenwelzijnsobjectief. Wat de verdere uitwerking van het akkoord betreft, achten GAIA en Eurogroup for Animal Welfare, die ook deel uitmaakt van de werkgroep, bijkomende garanties nodig. Zowel de overheid als de betrokken sectoren zullen moeten aantonen dat ze alle nodige en mogelijke inspanningen leveren om de streefdata van 2006 en 2009 te halen. Daarmee staat of valt het akkoord dan ook voor GAIA en Eurogroup for Animal Welfare.
De werkgroep die zich boog over de castratieproblematiek en waaruit het principeakkoord is voortgekomen bestaat uit vertegenwoordigers van de varkens- en landbouwsector, wetenschappers, een ethicus, leden van de administratie van de minister voor Dierenwelzijn, GAIA en Eurogroup for Animal Welfare (de belangrijkste overkoepelende Europese organisatie van dierenbeschermingsverenigingen met vertegenwoordigers in alle lidstaten, waaronder GAIA voor België). Deze werkgroep kwam er op vraag van voormalig minister Aelvoet nadat GAIA het biggenleed als gevolg van de huidige castratiemethode op de agenda plaatste. Het is de bedoeling dat het officieel engagement waartoe de onderhandelende partijen die het akkoord ondertekenden, zich verbonden hebben, met het oog op het realiseren van de doelstellingen verder uitgewerkt wordt in een speciale commissie binnen het kader van de nieuwe Raad voor Dierenwelzijn, waar GAIA deel van uitmaakt. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: info@gaia.be