Gemeente Leiden

Persbericht

Gemeente Leiden koopt Ambulancebedrijf Gebr. De Jong

Publicatiedatum: 3 december 2002

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden stellen aan de gemeenteraad voor een krediet van ¤ 700.000 beschikbaar te stellen voor de aankoop van ambulancebedrijf Gebr. De Jong Leiden B.V. Dit aan de Pesthuislaan in Leiden gevestigde bedrijf is anderhalf jaar geleden overgenomen door het Haagse ambulancebedrijf Witte Kruis Holding B.V. De gemeente Leiden was toen ook gegadigde en verkreeg het eerste recht van koop. Hiervan is nu door het College van B. en W. gebruik gemaakt. Doel van de aankoop is behoud van de kwaliteit van de ambulancevoorzieningen in de regio door samenvoeging van het bedrijf van De Jong met de EHD (Eerste Hulp Dienst Leiden) Daarnaast geeft de aankoop een impuls te geven aan de vorming van de al lang gewenste Regionale Ambulance Voorziening in Midden Holland.

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden hebben met de huidige eigenaar, Witte Kruis Holding B.V. in Den Haag, overeenstemming bereikt over de aankoop van het Leidse ambulancebedrijf Gebr. De Jong Leiden B.V. Op grond van afspraken, gemaakt in 2001 bij de aankoop van het bedrijf door Witte Kruis, was de gemeente -bij eventuele verkoop door Witte Kruis- eerste gegadigde. Juni 2002 maakte Witte Kruis bekend tot verkoop te willen overgaan.

De reden hiertoe was, dat op landelijk niveau besloten is de ambulancezorg onder te brengen in regionale samenwerkingsverbanden, overeenkomstig de regionale indeling voor onder andere Politie en Brandweer. Door dit landelijke beleid kon Witte Kruis -vooral actief in Haaglanden- het bedrijf van De Jong niet samenvoegen met haar andere activiteiten. Het College van B. en W. van Leiden is op het aanbod van Witte Kruis ingegaan en heeft onder andere een accountant boekenonderzoek laten verrichten. Ook is door de gemeente nagegaan of er medegegadigden waren in de regio Hollands Midden.

In de afspraken met Witte Kruis is opgenomen dat de gemeente voor de levering van de aandelen medekopers mag aanwijzen. Op dit moment wordt hierover overleg gevoerd met de Zorggroep Utrecht West (Zuwe), die als eigenaar van de ambulancediensten Zuid Holland Noord en Rijn & Venen een belangrijke rol speelt in de ambulancezorg in Hollands Midden. De bedoeling is om met de gezamenlijke aankoop van Gebr. De Jong een belangrijke bijdrage te leveren aan de vorming van de gewenste RAV (Regionale Ambulance Voorziening) Midden Holland. Hiervoor is ook medewerking van ziektekostenverzekeraars nodig. Met aankoop van alle aandelen van Gebr. De Jong Leiden B.V. is een bedrag gemoeid van ¤ 700.000. Om tot verwerving te kunnen overgaan vragen B. en W. aan de gemeenteraad een krediet beschikbaar te stellen. Bij mede-aankoop door Zuwe of anderen is een beperkter bedrag nodig.

Na aankoop van Ambulancebedrijf Gebr. De Jong zal, afhankelijk van het tempo van de RAV-vorming, de reeds bestaande samenwerking tussen De Jong en de EHD worden voortgezet en verder worden uitgebouwd. Op deze wijze kunnen met behoud van de huidige kwaliteit ook financiële voordelen worden behaald. De gemeente Leiden verwacht dat het mogelijk is -met een bijdrage van de ziektekostenverzekeraars- op termijn de aankoopsom terug te verdienen.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in de vergadering van 17 december a.s. een besluit neemt over het kredietvoorstel. Voorts is toestemming van Gedeputeerde Staten van Zuid Holland nodig.

Deze pagina is gewijzigd op 3-12-2002