Belgacom

3 december 2002

Belgacom reikt vrijwilligerswerk voor een beter leven `helpende hand'

Belgacom-medewerkers die zich in hun vrije tijd inzetten voor het goede doel kunnen voortaan in aanmerking komen voor financiële of materiële steun van Belgacom, via `De Helpende Hand'. De vereniging waarin zij vrijwilligerswerk presteren kan tot 5.000 euro steun ontvangen voor een nieuw sociaal project. Ook bepaalde externe sociale projecten die communicatie bevorderen kunnen in aanmerking komen voor een deel van dit budget, voor zover zij beantwoorden aan de selectiecriteria (www.dehelpendehand.be).

Belgacom hecht veel belang aan communicatie, aan contact tussen mensen. Het telecombedrijf wil ook iets doen om het in ons land zo belangrijke vrijwilligerwerk een duwtje in de rug te geven. Met `De Helpende Hand' wil het de solidariteit en de maatschappelijke inzet van haar medewerkers aanmoedigen en stimuleren.

Elke actieve medewerker, ook wie vervroegd vertrok in het kader van PTS of BeST (maar nog niet met pensioen is) kan via ``De Helpende Hand" steun aanvragen voor een sociale actie of project waarbij hij of zij persoonlijk actief betrokken is. Men moet bewijzen reeds ten minste een jaar actief te zijn in de vereniging zonder winstoogmerk die moet beschikken over een duidelijke structuur en statuten. Het project moet meer zijn dan zomaar een idee: het moet voldoende zijn uitgewerkt, met een realistische en gedetailleerde begroting. Het mag bij de indiening nog niet bezig zijn maar moet wel binnen het jaar zijn uitgevoerd en het moet ten goede komen van mensen die in België wonen. Het project mag niet in strijd met de Belgische wet en met de gedragscode van Belgacom, mag geen persoonlijke belangen dienen. Enkele voorbeelden van mogelijke projecten: communicatie tussen langdurig zieke kinderen en hun klasgenoten; vervoer van bejaarden; huiswerkbegeleiding voor allochtone jongeren; vakantie voor zieke kinderen; internettraining voor ouderen; benefiet voor muco-patiënten, werving van buddies voor aidspatiënten, begeleiding van drugsverslaafden, inzamelactie voor daklozen... Infrastructuurwerken komen niet in aanmerking, de aankoop van werkingsmiddelen wel. De financiële steun van Belgacom mag alleen worden gebruikt in functie van het project of de actie. Niet dus voor de uitbetaling van wedden of andere structurele onkosten. Een jaarlijks terugkerende actie of een zich herhalend project van eenzelfde organisatie zal maximum drie opeenvolgende keren in overweging worden genomen en een vereniging kan maar één keer per jaar steun ontvangen.
Voor de eerste sponsoringsronde kan men een dossier indienen tot 4 januari 2003. Een dossier moet voldoende onderbouwd zijn en beantwoorden aan de vooropgestelde criteria. Het reglement is te verkrijgen via www.dehelpendehand.be. Een jury beoordeelt drie keer per jaar de dossiers en selecteert die projecten die in aanmerking komen voor materiële of financiële steun (tot 5000 ¤). Drie vierden van het budget is voorbehouden voor aanvragen van medewerkers van Belgacom, één vierde voor aanvragen van externe organistaties die projecten opzetten waardoor zij de communicatie voor sociaal of financieel zwakke groepen mensen bevorderen.