Provincie Noord-Holland

Stad van de Zon gered door garantiefonds

De provincie Noord-Holland stort ruim 0,5 miljoen euro in het garantiefonds om de Stad van de Zon in Heerhugowaard te redden. Dit onder voorwaarde dat de gemeente Heerhugowaard en energiebedrijf NUON ook aan dit garantiefonds meebetalen. Reeds eerder heeft de provincie Noord-Holland ruim 4,5 miljoen euro (10 miljoen gulden) uitgetrokken voor de Stad van de Zon.

De realisatie van dit project kwam dit najaar plotseling in gevaar toen de Europese Unie op korte termijn financiële zekerheid verlangde van de projectpartners. Dit wegens het feit dat het rijk vlak daarvoor besloot zijn energiepremieregeling voor duurzame energieprojecten te herzien. Om de noodzakelijke Europese subsidie toch veilig te stellen, was een snelle oplossing geboden. De provincie, gemeente en NUON hebben daarop een garantiefonds ingesteld om de eventueel wegvallende rijksbijdrage te compenseren. De initiatiefnemers blijven bij het rijk aandringen haar eerdere toezeggingen alsnog na te komen.

De Stad van de Zon dankt zijn naam aan het plan 2.600 woningen te voorzien van zonnencellen op de daken. Het is het meest grootschalige energieproject in de Nederlandse woningbouw. Het project zal 5 megawatt groene (schone) stroom opleveren.

Inlichtingen: Germ Janmaat, tel. (023) - 514 3421. Krijn van Rijn 2-12-2002 10:26:00