ChristenUnie


Nederland in internationaal isolement Dinsdag 3 December 2002 - 23:14

Zorgen over Nederlandse kijk op buitenland en buitenlandse kijk op Nederland

De ChristenUnie vraagt in de begroting van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelings-samenwerking aandacht voor de notie van internationale gerechtigheid. Tineke Huizinga: "Dit kabinet heeft met name oog voor binnenlandse aangelegenheden en de wereld buiten Nederland raakt steeds meer buiten beeld". De ChristenUnie wil meer inzet op het terrein van armoedebestrijding en meer aandacht voor de vervolging van christenen in met name moslimlanden. De liberale koers inzake ethische kwesties, zoals het drugs-, euthanasie- en prostitutie-beleid, bezorgt Nederland in het buitenland een slecht imago. Huizinga: "Onze ambassades verspreiden een soort propagandaboekjes, waarin uitgelegd wordt dat het met dat liberale beleid van paars nogal meevalt. Ik wil graag weten hoe deze minister daar tegenaan kijkt en of hij daarmee doorgaat".`

Huizinga ziet uit naar het moment dat er weer een minister voor Ontwikkelings-samenwerking is. "De staatssecretaris heeft de vraag gesteld of wij een minister zonder geld of een staatssecretaris met geld wilden hebben. Het antwoord is duidelijk: wij willen een minister met geld en ik ga er van uit dat het CDA zich daar na de verkiezingen deze keer wel sterk voor maakt", aldus Huizinga. De ChristenUnie ontvangt zorgelijke berichten over de positie van christenen in verschillende landen, zoals Vietnam, Noord-Korea, Pakistan en Wit-Rusland. De partij verlangt van de minister een notitie, waarin hij ingaat op de vervolging van christenen in met name moslimlanden. "Ik zou graag zien dat onze ambassadeur voor de Mensenrechten elk jaar over schendingen van het recht op godsdienst rapporteert, zoals dat ook in de VS gebeurt", aldus Huizinga.

Een imago-onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt duidelijk dat het imago van Nederland in het buitenland niet best is. Het was de bedoeling dat de resultaten van dit onderzoek al een dag na de verkiezingen aan de Tweede Kamer zouden worden aangeboden. "Dat is blijkbaar niet gelukt", aldus Huizinga. Is het imago-onderzoek een eenmalig antwoord op de vraag hoe men in het buitenland denkt over Paars of is de minister van plan om elk jaar zo'n rapport uit te brengen?

Bijdrage Tineke Huizinga-Heringa bij de begrotingsbehandeling
---