GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 december 2002 09:34 GroenLinks


- - -
GroenLinks wil opheldering over huurverhoging

( 3 december 2002)

Kamervraag
Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, ingediend 3 december 2002, over de drastische verhoging van de huren.


1. Heeft u kennis genomen van het artikel 'Corporaties willen huren drastisch verhogen'?


2. Wat is uw mening over het betoog van Aedes-voorzitter Van Leeuwen, dat de huren in Nederland drastisch moeten worden verhoogd, en dat hij zijn leden -de corporaties- hiertoe zal oproepen?


3. Bent u met GroenLinks van mening dat, gezien het door de Kamer geaccordeerde huurbeleid voor de korte termijn, in ieder geval tot en met 2005 van forse huurverhogingen geen sprake kan zijn, en dat daarmee de stelling van Van Leeuwen onhoudbaar en onzinnig is?

4. Kunt u aangeven hoe de woonlasten voor individuele huurders zich sinds 1998 hebben ontwikkeld, zowel in absolute zin als in verhouding tot hun besteedbaar inkomen? Bent u het met GroenLinks eens dat een macro-huurverhoging van 1 miljard euro de woonlasten van huurders onverantwoord zou laten stijgen?

5. Bent u bekend met de financiële overschotten van de corporatie-sector? Kunt u begrijpen waarom, bij een geschat overschot in het weerstandsvermogen in de orde van grootte van 10 miljard euro, de voorzitter van Aedes deze positie verder wil verbeteren ten koste van de doelgroep?

6. Bent u het met GroenLinks eens dat, gezien de enorme overschotten van de sector, de huurders niet de dupe mogen worden van huurverhogingen?

7. Kunt u aangeven wat de additionele kosten in de huursubsidie zouden zijn, indien inderdaad de huren jaarlijks met 1 mld euro worden verhoogd? Vindt u het acceptabel dat Aedes een deel van die 1 mld euro op de rijksoverheid wil afwentelen?

8. Kunt u aangeven welke maatregelen u wilt treffen om te voorkomen dat, bijvoorbeeld door harmonisatie ineens, de leden van Aedes de huren zullen verhogen? Zo nee, waarom niet?

9. Bent u met GroenLinks van mening dat Aedes zich op deze manier diskwalificeert voor deelname aan de Commissie Vermeulen, waarin wordt gesproken over het huurbeleid vanaf 2005? Zo nee, waarom niet?

10. Bent u bereid om uw ongenoegen over de uitspraken van de Aedes-voorzitter aan hem over te brengen, en daarmee weer rust te creëren onder de huurders? Zo nee, waarom niet?

- - -