Ingezonden persbericht

Chemische industrie doorstaat moeilijk jaar

Omzet 2002 gelijk aan omzet 2001

LEIDSCHENDAM, 20021203 -- Naar verwachting zal de omzet in de chemiebranche dit jaar gelijk blijven aan die in 2001 en uitkomen op een bedrag van bijna ¤ 33 miljard. Dit is het gevolg van een productietoename met 3% en een daling van de afzetprijzen met 3%. Dr. C.A. Linse, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, maakte dit vandaag bekend tijdens de persconferentie van de branchevereniging. "Het in dit voorjaar nog verwachte herstel van de economie in Nederland en in het buitenland, is helaas vertraagd. De chemische industrie doorstaat de moeilijke tijden desondanks beter dan andere sectoren in Nederland", aldus Linse.

Met name in de eerste helft van 2002 is de productie hoger geweest dan in 2001. De toename lag in de basischemie gemiddeld iets hoger dan in de fijnchemie. De in de tweede helft van 2001 ingezette daling van de afzetprijzen, heeft ook in 2002 de chemische industrie parten gespeeld. In de loop van 2002 is weliswaar een verbetering opgetreden, maar de afzetprijzen waren volgens de CBS-prijsindex in september nog circa 2% lager dan in september 2001. Over de eerste drie kwartalen zijn de afzetprijzen gemiddeld fors lager dan in 2001. Naar verwachting zullen de afzetprijzen zich in de laatste maanden van het jaar gunstig ontwikkelen. Daardoor zal het prijsniveau over heel 2002 waarschijnlijk ruim 3% lager uitkomen dan vorig jaar. De voorraden van de chemische industrie waren een groot deel van 2002 te ruim. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2001 zijn de voorraden gereed eindproduct echter lager.

Investeringen
Gedurende het jaar zijn verschillende investeringsprojecten afgerond. Een aantal investeringen zal hoogstwaarschijnlijk in 2003 gereed komen of in gebruik worden genomen. Naar verwachting zal dit leiden tot een investeringsniveau van ¤ 1,8 miljard. De investeringen liggen hiermee circa 5% lager dan in 2001. Het investeringsniveau blijft echter op een hoog niveau. Hieruit blijkt duidelijk dat de Nederlandse chemische industrie vertrouwen heeft in de toekomst.

Ondernemersklimaat
Het ondernemersklimaat van de Nederlandse chemische industrie is in het afgelopen jaar verslechterd. Dit komt enerzijds doordat de kosten in Europa, en vooral in Nederland, sneller stijgen dan in landen buiten Europa. Anderzijds kan de verslechterde exportpositie van de Europese chemie verklaard worden door de sterkere positie van de euro ten opzichte van de dollar. Gemiddeld komt de exportwaarde over de eerste negen maanden van dit jaar iets lager uit dan in 2001. Naar verwachting zal de exportwaarde over 2002 nagenoeg gelijk zijn aan 2001. Geconcludeerd kan worden dat ondanks de verslechterende exportpositie de Neder-landse chemische industrie het jaar 2002 redelijk goed doorstaat.

Werkgelegenheid
De directe werkgelegenheid binnen de chemische industrie is in de loop van het jaar afgenomen. Door verhoging van de efficiency van bestaande installaties en de ingebruikname van nieuwe installaties, heeft de sector haar efficiencygraad de afgelopen jaren vergroot.



Ingezonden persbericht