Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 3 december 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. Het College heeft de stemlokalen voor de Tweede Kamerverkiezing van 22 januari en de verkiezing van de leden van Provinciale Staten van 11 maart 2003 aangewezen. Voor de selectie van de 394 stemlokalen zijn algemene criteria gehanteerd zoals goede toegankelijkheid, goede bereikbaarheid en een acceptabele loopafstand voor de kiezer.

2. Burgemeester en wethouders hebben gemeentelijke regelgeving op het terrein van Burgerzaken aangepast, in verband met wijzigingen in de landelijke regelgeving. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een aantal verouderde regelingen in te trekken. De gemeenteraad word voorgesteld een verordening gemeentelijke basisadministratie persoongegevens vast te stellen.

3. Burgemeester en wethouders hebben besloten hun bevoegdheid om te beslissen over het verstrekken van giften op het terrein van internationale betrekkingen en kabinetszaken te mandateren aan de directeur van de Bestuursdienst. Het gaat hierbij om geld dat voor dit doel op de begroting staat.

4. Het College stelt 7.500 beschikbaar voor de foto-expositie Pacific 1930-1945. De expositie geeft inzicht in de geschiedenis van de Pacific tijdens de periode 1930-1945. De tentoonstelling is o.a. samengesteld met oorspronkelijke opnamen, waaronder materiaal van de Japanse bezetters zelf. De Global Alliance for Preserving the History of World War II in South East Asia heeft de expositie, die ook in de Verenigde Staten en Canada te zien is geweest, opgezet. Het verzoek voor de financiële medewerking is gedaan door de Stichting Japanse Ereschulden.

5. Het college van B en W heeft ingestemd met de deelname van wethouder Van Sluis aan de slotconferentie van het Europese HEAVEN project op 5 en 6 december 2002. Binnen het HEAVEN project zijn in Rotterdam de website luchtkwaliteit.rotterdam.nl en een scenario-instrument voor de relatie tussen verkeer en milieu ontwikkeld. Wethouder Van Sluis zal een presentatie geven over de ervaringen van het HEAVEN project in Rotterdam. Samen met bestuurders uit Rome, Parijs, Berlijn, Praag en Leicester zal hij in een panel discussiëren over het gebruik van IT-instrumenten voor besluitvorming in het milieu- en verkeersbeleid.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. Het college van burgemeester en wethouders heeft het conceptraadsvoorstel en het ontwerpbesluit Monumentenverordening Rotterdam 2002 vastgesteld. Ook het ontwerpbesluit tot wijziging van de bevoegdhedenlijst behorend bij de deelgemeenteverordening 2002, is door het college vastgesteld.

2. Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een voorbereidingsbesluit te nemen om de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Dynamostraat 16 in de deelgemeente Feijenoord mogelijk te maken. Daarvoor zullen de voormalige dansacademie en een garagebedrijf gesloopt moeten worden. In het bedrijfsverzamelgebouw komen kantoren, showrooms, fitnessruimten, kinderopvang en een zalenverhuurbedrijf met restaurant.

3. Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Putselaan, hoek Putsestraat en Hilledijk om een woongebouw van 6 bouwlagen te realiseren. Op de begane grond komen bedrijfsruimten. Het achterterrein wordt ingericht als overdekte parkeerruimte.

4. Het college van B en W heeft zich op hoofdlijnen akkoord verklaard met het conceptvoorontwerp van de Koepelnota Welstand. Aanleiding voor de nota is de wijziging van de Woningwet per 1 januari 2003. Die schrijft voor dat gemeenten het welstandstoezicht zo dienen in te richten, dat het transparant, toetsbaar en openbaar is en op democratische wijze tot stand komt. Deze nota geeft daartoe een aanzet en zal om advies worden voorgelegd aan de deelgemeenten. Ook zullen vertegenwoordigers van onder meer de Vereniging Eigen Huis, de Bond van Nederlandse Architecten, De Maaskoepel, Neprom en de Kamer van Koophandel worden geconsulteerd. Na verwerking van hun opmerkingen in het concept start in februari 2003 de inspraak. De nota wordt medio 2004 aan de raad ter vaststelling aangeboden.

5. Het college van B en W heeft kennisgenomen van de nieuwe verrekentarieven voor OBR-diensten per 1 januari 2003. In het kader van het collegeprogramma Verbetering Bedrijfsvoering zijn deze tarieven herijkt en aangepast aan de tarieven die in de marktsector worden gehanteerd. De verrekeningstarieven hanteert het OBR als uitgangspunt om te sturen op doelmatigheid van de bedrijfsvoering.

6. Het college van B en W heeft besloten in te stemmen met het conceptconvenant Strategische Investeringsvisie Schiebroek. Dit convenant wordt gesloten tussen gemeente, deelgemeente, de woningbouwverenigingen PWS, Vestia en De Combinatie. Het behelst o.a. het vervangen van ca. 1500 huurwoningen door zon 1500 duurdere huur- en koopwoningen. Specifieke aandacht zal worden geschonken aan de bouw van ouderenwoningen en grote woningen.

7. Het college van B en W heeft besloten tot afgifte van een machtiging tot het binnentreden van een illegale verblijfsinrichting aan de Kruipbrem. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming is geen gehoor gegeven.

8. Het college van B en W heeft besloten het pand Bovendijk 63 in de Noordrand aan te kopen. Het gaat om een strategische aankoop ivm de toekomstige ontwikkeling van het gebied.

9. Het college van B en W heeft besloten de gewijzigde uitgangspunten voor de grondexploitatie van het verder te realiseren bedrijventerrein Kulkweg in Hoek van Holland vast te stellen. Stagnatie in de aanleg van de 2e ontsluitingsweg Hoek van Holland leidde ertoe dat het terrein lange tijd braak lag. Omdat er nu reëel zicht is op de aanleg van de tweede ontsluitingsweg en de verdere ontwikkeling van het terrein daardoor wenselijk wordt, zijn het inrichtingsplan en het inrichtingsniveau herzien.

10. Het College van B. en W. heeft het raadsvoorstel vastgesteld waarmee de raad wordt voorgesteld te besluiten dat in formele zin leden van het college worden aangewezen als lid van de besturen van de recreatieschappen Voorne-Putten-Rozenburg, IJsselmonde, Rottemeren en Midden Delfland. In afwachting van een mogelijke wijziging van artikel 13 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (WGR) wordt tevens voorgesteld om in de praktijk de leden van het college permanent te vervangen door de leden van de Dagelijks Besturen van de deelgemeenten die aan de desbetreffende recreatieschappen grenzen. Het college heeft tevens de minister van BZK gevraagd artikel 13 van de WGR te wijzigen, zodat dagelijks bestuursleden van deelgemeenten door de raad kunnen aangewezen worden in de besturen van gemeenschappelijke regelingen.

Sociale en Culturele Zaken

1. Het College heeft een subsidie van 10.000,- verleend aan de stichting Rotterdam Festivals voor Audiences Europe. Audiences Europe is een Europees netwerk dat zich richt op publieksontwikkeling. Onder publieksontwikkeling wordt verstaan het geheel van activiteiten rondom programmering marketing en educatie bij culturele instellingen. Het netwerk stelt zich tot doel om via onderzoek en professionele ontwikkeling inzicht te krijgen in de effecten van publieksontwikkeling op de samenleving en de relatie met cultuur in het bijzonder.

2. B en W heeft drs. J.C. de Bruijne benoemd tot lid van het bestuur van de Rotterdamse Kunststichting.

3. Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering ingevolge de Algemene Bijstandswet. Het betreft een bedrag van ruim 35.000,-

4. Het College heeft besloten met ingang van 1 januari 2003 de dames G.N. Wenink-Peltenburg en M.C. de Wit-Mulder te herbenoemen als lid van de Stedelijke Adviescommissie Ouderenbeleid. De heren dr.J. Baart en H. Wolff worden per 1 januari 2003, eveneens voor een periode van vier jaar, benoemd als lid van de S.A.O.

Sociaal Economische Zaken

1. Het College heeft het plan van aanpak voor het verzelfstandigingonderzoek RET vastgesteld.

2. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met de inhoud van de beheerovereenkomst RandstadRail tussen de Minister van Verkeer en Waterstaat, het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam. Besluitvorming over de overeenkomst vindt plaats in het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio Rotterdam.

3. Het College is akkoord met het eindbod van Connexxion op de aandelen die de gemeente nog bezit in Zuidwest Nederland.

4. Op 16 april 2002 heeft het College opdracht gegeven de organisatie van de informatiebeveiliging in Rotterdam te inventariseren. Daaruit blijkt dat er onder andere bij het management onvoldoende aandacht bestaat voor dit onderwerp. Het College van B. en W. heeft daarom Normen voor Informatiebeveiliging in Rotterdam vastgesteld waarbij op basis van een risico-inventarisatie elk organisatieonderdeel dient vast te stellen welke aanvullende maatregelen in de eigen specifieke situatie noodzakelijk zijn.

5. Wethouder Kunstzaken en Vervoer brengt op 6 en 7 december in G4-verband een werkbezoek op het terrein van Verkeer en Vervoer aan de stad Düsseldorf.

6. Het College heeft besloten de (enig ingediende) zienswijze over de onttrekking aan het openbaar verkeer van een gedeelte van het Henegouwerplein ongegrond te verklaren en de raad voor te stellen tot wegonttrekking over te gaan.

Juridische Zaken

1. Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen bezwaren van belanghebbenden tegen het voorbereidingsbesluit Heer Hugolaan/Vlietlaan ongegrond te verklaren. Het College is van mening dat de raad in alle redelijkheid het voorbereidingsbesluit heeft kunnen nemen ter realisering van een bouwplan van winkels en woningen op de betreffende locatie, d.m.v. de anticipatieprocedure ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Personeel en Organisatie

1. Het College van B en W heeft de inzet van een NS-ticketprinter op locatie bij de gemeente beëindigd. Hiermee konden medewerkers voor dienstreizen tegen gereduceerde prijzen (8% goedkoper) een ticket laten printen. In de praktijk werd er nauwelijks van deze service gebruikgemaakt.

2. Het College van B en W heeft besloten de eindejaarsuitkering voor medewerkers, die recentelijk is overeengekomen met de vakbonden (lokaal akkoord), per voorschot uit te betalen vooruitlopend op de technische implementatie hiervan.