Gemeente Utrecht

Opening tentoonstelling Wereldstations in Utrecht

Op woensdag 4 december 2002 wordt de tentoonstelling Wereldstations in Utrecht, treinreizen in de 21e eeuw, om 16.00 uur geopend. Dit vindt plaats in de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs. Op deze tentoonstelling staan de mooiste en meest bijzondere stations ter wereld centraal. In Utrecht wordt op dit moment de bouw van een volledig nieuw Stationsgebied voorbereid. Dat is de aanleiding voor deze tentoonstelling. Wij nodigen u graag uit om aanwezig te zijn bij de officiële opening. Voor de pers wordt eerder op de dag, om 11.30 uur, een persconferentie met preview georganiseerd. Er is dan gelegenheid om de tentoonstelling alvast te bekijken en eventueel opnames te maken. Tijdens de persconferentie worden toelichtingen gegeven door dhr. W.A. Lenting (wethouder Stationsgebied en Leidsche Rijn), dhr. A. Hutschemaekers (directeur Projectorganisatie Stationsgebied) en dhr. R. Tjan (Centraal Museum Utrecht, samensteller van de expositie).

Over de hele wereld - en met name in Europa - worden op dit moment 19e eeuwse stations gerenoveerd en nieuwe stations gerealiseerd. In veel steden ontstaan futuristische bouwwerken met supermoderne allure die doen denken aan de architectuur van moderne vliegvelden. In de tentoonstelling is hier vast een voorproefje van te zien aan de hand van maquettes, (bouw)tekeningen, foto's en video's. Zo is een bronzen maquette van Atocha Station in Madrid te zien en zijn o.a. het Hanawa Station uit Japan, het Stuttgart Main Station, het New Penn Station (New York) en de Transbay Terminal (San Francisco) te bewonderen. In Nederland verrijzen de komende jaren nieuwe stations in onder meer Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Arnhem en Breda.

In de winter van 2003/2004 start in Utrecht de bouw van een volledig nieuw stationsgebied. Met de tentoonstelling Wereldstations in Utrecht wil de gemeente Utrecht het publiek een lokaal, nationaal en internationaal kader bieden. De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het Centraal Museum in Utrecht.

Wereldstations in Utrecht is de herziene en uitgebreide editie van Modern Trains & Splendid Stations in het Art Institute of Chicago. Van 8 december 2001 t/m 29 juli 2002 is deze tentoonstelling daar door 121.000 bezoekers bezocht.

Bij de tentoonstelling wordt de catalogus Wereldstations in Utrecht uitgegeven. Het betreft een fullcolour en gebonden editie van 144 bladzijden (kosten ¬ 24,50).

Adres: Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs
Jaarbeursplein 6 (hal 5)
3521 AL Utrecht
tel. 030-294 03 79