Gemeente Zoetermeer

Tentoonstelling 'Uitvaartcultuur als Ontwerpopgave', vanaf 4 december in het Stadhuis.

'De manier waarop in de Westerse wereld met lijken omgesprongen wordt, is het uiteindelijke gevolg van onze planningsdrang, erop gericht om de verschillende aspecten van het leven uit elkaar te leggen, van elkaar te scheiden. De sterkste scheiding leggen we op het einde, bij wat onlosmakelijk van het leven is en deel uitmaakt van elk afzonderlijk leven: de dood. En architecten, planners, designers en stedenbouwkundigen zijn de uitvoerders, de lakeien van een maatschappij die vraagt de dood onder te brengen in een eigen, afgeschermd reservaat.' (Citaat Wim Cuyvers in: 'Uitvaartcultuur als Ontwerpopgave', 2002).

Opening tentoonstelling
Op woensdag 4 december a.s. opent drs. A.H. Roerig, wethouder milieu, om 16.00 uur de tentoonstelling 'Uitvaartcultuur als Ontwerpopgave' in de hal van het Stadhuis. De tentoonstelling staat tot eind januari 2003.
De tentoonstelling staat, naast de diverse ontwerpen van prijswinnaars, stil bij het Crematorium in Zoetermeer. De bouw van dit crematorium, waarvan het ontwerp volledig aansluit bij de omgeving, zal zeer waarschijnlijk in 2003 van start gaan. Het ontwerp van het Zoetermeerse crematorium in het Buytenpark is in opdracht van Monuta Uitvaartzorg en -verzekeringen vervaardigd door architect N.W. Karthaus.
Om een volledig beeld te krijgen, gaat de tentoonstelling tevens dieper in op de historie van cremeren in Nederland.

De prijsvraag voor het ontwerpen van een funerair bouwwerk is uitgeschreven door het Nederlands Architectuur Instituut. Dit heeft geresulteerd in een reizende tentoonstelling en een publicatie, waarin de verschillende voorstellen worden gepresenteerd.

Laatste wijziging: 28-11-2002