Gemeente Stede Broec

29-11-2002
De raadsvergadering van 4 december 2002

Woensdag 4 december vergadert de gemeenteraad.

Woensdag 4 december vergadert de gemeenteraad. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal op de tweede verdieping van het gemeentehuis.

Raads- en commissievergaderingen zijn openbaar. Belangstellenden zijn welkom op de publieke tribune in de raadzaal.

De raadstukken liggen voor iedereen ter inzage op het gemeentehuis en zijn, net als alle openbare stukken, verkrijgbaar tegen betaling van de kopieerkosten. Inzage is uiteraard gratis.

Op de raadsagenda staan onder meer de volgende onderwerpen:

Benoeming van een stadsbouwmeester
In de vernieuwde Woningwet krijgen gemeenten de keus om bouwwerken te laten beoordelen door een stadsbouwmeester of door een welstandcommissie. Tot nu toe maakte de gemeente Stede Broec gebruik van de diensten van Welstandszorg Noord-Holland. Burgemeester en wethouders geven echter de voorkeur aan een stadsbouwmeester; dat is een onafhankelijke deskundige, die B&W moet adviseren over de kwaliteit van bouwwerken. Er is contact gelegd met een Bergense architect.

Baggerplan Stede Broec 2003 t/m 2012
De gemeente heeft samen met het Waterschap een baggerplan voor 2003 tot en met 2012 laten opstellen voor de bebouwde kom van Stede Broec. Dat kostte 40.000 euro. Het Rijk betaalde de helft, de andere helft werd gedeeld door de gemeente en het Waterschap. Het bedrijf dat het baggerplan maakte heeft op alle locaties de kwaliteit van de bagger onderzocht. Daardoor is ook bekend hoe de bagger verwerkt moet worden en wat dat gaat kosten. Met dit baggerplan is het mogelijk het onderhoud van de Stede Broecse watergangen gestructureerd aan te pakken. Dat komt de afwatering ten goede, leidt tot verbetering van de water- en waterbodemkwaliteit en ât komt ook de natuur en de recreatie ten goede, aldus B&W. De raad krijgt de vraag voorgelegd met het baggerplan in te stemmen en ook met jaarlijkse storting van ⬠85.000 in een fonds waaruit tot 2012 de kosten betaald kunnen worden.

Verkeerskundig advies
B&W vragen de raad in te stemmen met hun voorstel om deskundigen te laten kijken naar de verkeerssituatie op de Hoofdstraat (het deel vanaf de Broekerhavenweg tot aan gemeentegrens met Enkhuizen. Er zijn veel klachten van bewoners: veel verkeer, dat bovendien vaak te hard rijdt. Vooral vrachtwagen zorgen voor ergernis. Omdat er nauwelijks âspeelruimteâ is, willen B&W er deskundigen bij halen. De kosten daarvan worden geschat op ongeveer ⬠20.000.

Parallelweg
In het zelfde voorstel delen B&W de raad ook mee dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid van een parallelweg tussen de Hoofdstraat en de Drechterlandseweg voor het bovengenoemde deel van de Hoofdstraat. Dat is nog in een heel pril stadium, dus er is nog geen kijk op of dat gaat lukken.

Subsidies en verordeningen
Verder komen er voorstellen aan de orde om allerlei instellingen die subsidie van de gemeente Stede Broec ontvangen ook in 2003 te subsidiëren. Ook moeten er verordeningen worden aangepast, zoals dat elk jaar gebeurt.