Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persuitnodiging

Ministerie van Buitenlandse Zaken

2.12.2002

Presentatie van het Wereld Bevolkingsrapport 2002

Op woensdag 4 december presenteert Dr Thoraya Obaid, uitvoerend directeur van UNPFA (het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties), het Wereldbevolkingsrapport 2002 aan Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het rapport "Mensen, armoede en mogelijkheden" legt de relatie tussen armoede en gezondheid met betrekking tot voortplanting. Om armoede in de wereld terug te dringen moeten vrouwen in ontwikkelingslanden meer te zeggen krijgen over seksualiteit, zwangerschap en gezinsgrootte. Hierover bestaat sinds de VN-bevolkingsconferentie in Cairo in 1994 een brede consensus. Daarbij komt de tragedie van HIV/AIDS. Goede seksuele voorlichting en beschikbaarheid van betaalbare voorbehoedmiddelen is essentieel om de epidemie in ontwikkelingslanden te kunnen afremmen.

Thoraya Obaid en Staatssecretaris van Ardenne vinden allebei dat vrouwen hun eigen keuzes moeten kunnen maken. Dat Obaid dit jaar zelf het eerste exemplaar van het Wereld Bevolkingsrapport komt aanbieden aan de Nederlandse regering, is een bewijs van waardering voor de belangrijke steun van Nederland aan UNFPA en de reproductieve gezondheid en rechten van de mens.

///