Gemeente Woudrichem

03/12/2002
Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 22 januari 2002 vindt de verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal plaats. Wij informeren u over de gang van zaken rond deze verkiezing een geven antwoord op veelgestelde vragen.

Wat moet u doen als u zelf niet kunt gaan stemmen? Er kunnen zich omstandigheden voordoen, waardoor u een ander voor u wilt laten stemmen of waardoor u in een ander stembureau uw stem wilt uitbrengen. Redenen kunnen ziekte, werk of vakantie zijn. U hoeft uw stem dan niet verloren te laten gaan, want er zijn verschillende regelingen getroffen, zodat u toch uw stem kunt (laten) uitbrengen! De volgende mogelijkheden zijn er:

Stemmen bij volmacht
U kunt een gezinslid, een huisgenoot of een kennis die in uw buurt woont en die in hetzelfde stembureau als u moet stemmen, machtigen uw stem uit te brengen.

Wat moet u doen?

1. U vult bij het onderdeel "volmachtbewijs" op uw oproepingskaart uw naam in en de naam van degene die voor u gaat stemmen. Geef uw kaart pas aan de ander mee, nadat u zelf heeft ingevuld wie uw stem mag uitbrengen.

2. U zet beiden uw handtekening.

3. Degene die voor u gaat stemmen, neemt uw kaart mee en brengt tegelijk met zijn/haar stem ook uw stem uit.

4. Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen.
Dit is de meest eenvoudige manier om een ander voor u te laten stemmen. Maar er is nog een mogelijkheid.
U kunt ook een kennis of familielid die niet in hetzelfde stembureau als u moet stemmen, machtigen uw stem uit te brengen. Dit is bijvoorbeeld makkelijk als u nu al weet niet in staat te zijn om op 22 januari 2003 uw stem uit te brengen en u nog niet in het bezit bent van een oproepingskaart. U maakt dan gebruik van een schriftelijke volmachtprocedure.

Wat kunt u nog meer doen?

1. Bij het bureau Verkiezingen van de gemeente zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor het indienen van een verzoekschrift om bij volmacht te mogen stemmen.

2. Het verzoekschrift moet uiterlijk op 8 januari 2003 zijn ingediend bij de burgemeester. Dit verzoekschrift bevat zowel een handtekening van de kiezer als van degene die voor hem of haar gaat stemmen.
3. Degene die zich bereid heeft verklaard als gemachtigde op te treden moet op dinsdag 10 december 2002 als kiezer zijn geregistreerd.
4. Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht. Ezzen kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen.

Een volmachtgever is niet bevoegd de volmacht in te trekken of zelf aan de stemming deel te nemen.

Stemmen in een stembureau naar keuze
Het kan zijn dat u in Almkerk woont en tijdens de middag wilt stemmen in Den Haag, omdat u daar bijvoorbeeld werkt. Wat kunt u in dat geval doen? U kunt dan een kiezerspas aanvragen. Een kiezerspas is geldig in alle stembureaus in het gebied waarvoor de verkiezingen wordt gehouden. Dus in heel Nederland.

Hoe komt u aan een kiezerspas?
U kunt tot en met 17 januari 2003 zelf met de oproepingskaart naar het gemeentehuis, afdeling verkiezingen, komen en uw oproepingskaart laten omzetten in een kiezerspas. Ook is er een schriftelijke procedure. Een eenmaal uitgegeven kiezerspas kan na verlies niet worden vervangen.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door bureau Verkiezingen, Raadhuisplein 1, 4285 CP WOUDRICHEM, tel. 308156 en 308155.

javascript:openNewWindow('http://www.ukomttochook.nl/VKZ/VKZ/OpWieKanI kStemmen_2/middleFrame/bottomFrame/stemwijzer/app/index.html','thewin' , 'height=600,width=800,toolbar=no,scrollbars=yes')