Nozema

03-12-02 Tuidraden televisietoren IJsselstein vervangen

Nozema vervangt in de maand december drie van de twaalf tuidraden van de Gerbrandytoren in IJsselstein. Het gaat hier om een bijzondere, specialistische operatie, met een maandenlange voorbereiding. De Gerbrandytoren (375 meter hoog) bestaat uit een betonnen toren van ruim honderd meter hoog, met daar bovenop een stalen mast met een lengte van ruim 260 meter. Deze mast wordt op zijn plaats gehouden met twaalf zware stalen kabels, zogeheten tuidraden.

De vervanging van de drie een-na-onderste tuidraden vindt plaats in het kader van groot onderhoud. De nieuwe tuidraden hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de huidige kabels: ze zijn onderhoudsvrij, ze zijn sterker en stugger. De overige negen tuidraden verkeren in perfecte staat en hoeven niet op korte termijn vervangen te worden.

De tuidraden bevinden zich op 226 meter hoogte (de een-na-onderste tuidraden). Ze hebben een lengte van 309 meter, een diameter van 7,5 centimeter en ze wegen zon 5000 kilo per stuk. Op de grond worden de tuien bevestigd aan tuiblokken: betonnen blokken van een miljoen kilo per stuk, op 225 meter afstand van de toren.

Met een speciaal hydraulisch hijsapparaat worden de nieuwe tuien omhoog getakeld en vastgemaakt op bevestigingspunten die deel uitmaken van een stalen band. Deze band om de mast bevindt zich boven de band waaraan de huidige tuidraden bevestigd zijn; boven de zogeheten reportagecabine op 220 meter hoogte - in het midden van de mast. De werkzaamheden zijn begonnen in oktober en duren tot half januari. Het hijsen van de tuien is afhankelijk van de weersomstandigheden. Aan het werk is een uitgebreide risico-inventarisatie vooraf gegaan.

Bijzonderheden:

* Het is niet mogelijk om langs de mast te klimmen. Daarom worden antennebouwers met speciale stoeltjes omhoog gehesen. Hiertoe zijn twee stoeltjes opgehangen.

* De tuien zijn met speciale geleiders rondom de toren gelegd.
* De hijsdraad om de tuien op te takelen is 2 centimeter in doorsnee.

* Voor het optakelen wordt een speciale hijshit (soort hydraulische krik) gebruikt, die aan de mast wordt gehangen.
* De spanning op de drie tuidraden moet tijdens de werkzaamheden gelijk blijven, omdat anders de spanning op de mast te groot zou kunnen worden.

Technische gegevens:

Over de Gerbrandytoren
De Gerbrandytoren is de hoogste bouwwerk van Europa (ruim 50 meter hoger dan de Eiffeltoren). De 375 meter tellende radio- en televisietoren van Lopik zorgt ervoor dat miljoenen Nederlanders dagelijks de vele radio- en televisieprogramma's ontvangen. De mast geniet daarnaast nationale- en internationale bekendheid als 'de grootste kerstboom ter wereld'. Iedere 5 jaar tuigt Nozema de mast in december op met 120 lampjes en een fel toplicht.

Tuidraden


*

Lengte: 309 meter.

*

Gewicht: 5000 kilo per stuk.

*

Doorsnede per tui: 7,5 centimeter.

* De voorspanning is 13,1 ton per tui.

*

Opbouw van de tui: 43 parallelle draden van 7 vierkante millimeter doorsnede per stuk.

*

Deze draden zijn omgeven door een kunststofbuis.

*

De kunststofbuis beschermt de tuidraden, zodat het schilderen van de tuien tot het verleden gaat behoren.

* Drie nieuwe tuien krijgen dezelfde lengte en dezelfde voorspanning als de huidige tuidraden.

* Afstand tuiblokken tot toren 225 m.

* Gewicht tuiblokken 1.000.600 kilo.

Stalen buismast

* Lengte 259,6 meter.

* Tophoogte 375 m boven NAP.

* Diameter buismast 2 m.

* Totaal gewicht ca. 235 ton.

terug

Meer informatie over de Gerbrandytoren

Tui-hijsklaar.jpg (113796 bytes)