Ingezonden persbericht


Waterschap start met bezoeken agrarische bedrijven Kootwijkerbroek

Bezoeken vorig jaar uitgesteld
Waterschap Vallei & Eem start half december met het bezoeken van agrarische bedrijven in Kootwijkerbroek. Het gaat om bezoeken in het kader van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij die het waterschap vorig jaar vanwege de MKZ-crisis moest uitstellen. Het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij stelt onder andere regels aan het gebruik en de opslag van mest en bestrijdingsmiddelen langs watergangen en op erven. Deze maatregelen van de rijksoverheid zijn bedoeld om de waterkwaliteit in sloten, beken en kanalen te verbeteren. De waterschappen informeren de agrarische bedrijven daarover en voeren ook controles uit. Het waterschap verwacht half januari alle bedrijven in Kootwijkerbroek te hebben bezocht.

Eerst informeren, dan controleren
Waterschap Vallei & Eem heeft ervoor gekozen om eerst alle bedrijven in het werkgebied te bezoeken en ze te informeren over de regels. Voorafgaand aan het bezoek stuurt het waterschap een brief met een meldingsformulier toe. Vervolgens neemt het waterschap telefonisch contact op om een afspraak te maken.
Een waterschapsinspecteur bekijkt tijdens het bezoek het bedrijf en vult samen met de agrariër het meldingsformulier in en bekijkt of de juiste bijlagen aanwezig zijn. Samen met de agrariër neemt de waterschapsinspecteur eventuele vragen door. Nadat het formulier is ingevuld, neemt de waterschapsinspecteur het ondertekende formulier mee. Het waterschap stuurt binnen zes weken een ontvangstbevestiging.

Als tijdens een bedrijfsbezoek blijkt dat er maatregelen nodig zijn om aan de regels uit het Lozingenbesluit te voldoen, zoekt het waterschap samen met de agrariër naar een oplossing. Hierover worden afspraken gemaakt, die het waterschap schriftelijk bevestigt. Als alle bedrijven zijn bezocht, start het waterschap met de controle op de naleving van de regels.

Hygiënemaatregelen
Met de uitvoering van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij zijn momenteel zes waterschapsinspecteurs belast. Zij zullen de voorgeschreven hygiënemaatregelen om de verspreiding van ziektes te voorkomen strikt naleven. Zo blijft de auto aan de openbare weg staan, worden de laarzen ontsmet of maakt men gebruik van bedrijfslaarzen en wordt contact met vee vermeden. De waterschapsinspecteurs zullen de stallen dan ook niet betreden.

Na Kootwijkerbroek bezoekt het waterschap de bedrijven in de omgeving van Voorthuizen, Stroe, Garderen, Harskamp, Ederveen, Otterlo, Hoenderloo, Ede, Wekerom en Bennekom. Dat zijn nog ongeveer 1200 bedrijven. In september 2003 verwacht het waterschap alle 3500 agrarische bedrijven te hebben bezocht in het kader van het Lozingenbesluit open teelt een veehouderij.

Persbericht d.d. 3-12-2002 ( 2002/27 )

Overzicht persberichten

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).