Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 december 2002

Vragen van de leden Dijsselbloem en Timmermans (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.


1. Is het juist dat u tijdens een werkbezoek bekend heeft gemaakt dat het gehele pakket II van het Zandmaasprojekt wordt geschrapt vanwege bezuinigingen, waardoor de verbreding en verdieping van de Maas is afgeblazen, met alle negatieve gevolgen vandien voor de veiligheid van dorpen in Noord- en Midden-Limburg bij hoogwater?


2. Bent u dus voornemens de kamerbreed gesteunde motie Depla c.s. inzake de integrale uitvoering van het Zandmaasproject niet uit te voeren? Waarom niet? Op welke termijn was u eigenlijk van plan de Kamer daarover te informeren?


3. Waarom hebt u een eenzijdig besluit genomen, zonder overleg met de provincie Limburg en betrokken gemeenten, en zonder te kijken wat de gevolgen zijn voor de aan Limburg beloofde veiligheid en natuurontwikkeling?


4. Is het juist dat in plaats van de benodigde 350 miljoen euro voor pakket II u slechts 15 miljoen euro beschikbaar stelt voor kades?


5. Hoe denkt u de negatieve gevolgen van de aanleg van kades en het niet verbreden en verdiepen van de Zandmaas in provincies die lager zijn gelegen langs de Maas, te voorkomen? Welke middelen stelt u daarvoor beschikbaar?