Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

CDA dringt aan op toestaan verstrekking van verdovende middelen onder medisch toezicht

De Rotterdamse CDA-fractie wil dat de Tweede Kamer de verstrekking van verdovende middelen onder medisch toezicht toestaat. Voor de Rotterdamse CDA-fractie is dit een belangrijk middel in de beheersbaarheid en de bestrijding van overlast door drugsverslaafden.

Onlangs zijn door de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH) de resultaten gepresenteerd van het experiment met gecontroleerde verstrekking van heroïne aan zwaar verslaafde, therapieresistente gebruikers. Het CCBH concludeerde dat de verstrekking van heroïne in combinatie met methadon bij de doelgroep effectiever is dan alleen methadonverstrekking. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat heroïne op medisch voorschrift veilig en beheersbaar was en geen extra overlast veroorzaakte. Voor de deelnemende steden waren de resultaten zeer hoopgevend. Ook het kabinet schaarde zich achter de conclusies en de aanbevelingen die het CCBH deed. Dat was eind maart 2002.

De steden die aan het experiment deelnamen, hebben gezamenlijk aangedrongen op snelle besluitvorming in de Tweede Kamer. Door landelijke politieke ontwikkelingen heeft die behandeling niet plaats kunnen vinden. De kamer heeft geoordeeld dat de behandeling niet kan plaatsvinden in de demissionaire periode.

Op 7 november, bij de Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2003, diende het kamerlid Albayrak c.s. een motie van deze strekking in. In een brief aan de Tweede Kamerfractie van het CDA dringt de Rotterdamse fractie er op aan de motie van het kamerlid Albayrak te steunen. De motie spoort met de ambities van Rotterdam.

De motie van Albayrak cs. komt op 10 december in stemming in de Tweede Kamer.

Rotterdam, 4 december 2002

noot voor de redacties/