Gemeente Ede

ummer 301 / Ede, 2 december 2002

Gemeente koopt fotocollecties Otting en Nijhof

Burgemeester en wethouders van de gemeente Ede hebben geld beschikbaar gesteld om de collecties van de persfotografen Otting en Nijhof aan te kopen. De officiële koop zal begin 2003 gesloten worden. De collecties worden dan overgebracht naar het gemeentearchief.

De twee fotocollecties van Edese persfotografen bevatten ongeveer 400.000 stuks beeldmateriaal en brengen de hele geschiedenis van de gemeente Ede over de tweede helft van de 20e eeuw in beeld. De gemeente wil de unieke gelegenheid om deze collecties aan te kopen niet voorbij laten gaan.

De belangrijkste reden om deze collecties aan te kopen is het behoud van een cultuurhistorisch waardevolle verzameling beeldmateriaal over de geschiedenis van Ede. Beide fotografen hebben vanaf de jaren 1960 tot heden de ontwikkelingen en gebeurtenissen in de gemeente Ede in beeld gebracht.

Het gemeentearchief heeft als taak de historie van onze gemeente te documenteren en levend te houden. Verder is belangrijk dat de fotos van beide fotografen gebruikt mogen worden voor publicaties. Dit is alleen mogelijk door het aankopen van auteurs- en publicatierechten. Hierover moeten nog juridische afspraken worden gemaakt met de fotografen.

Fotograaf Cord Otting uit Veenendaal is persfotograaf voor diverse lokale en regionale kranten vanaf 1968 tot heden. Naar schatting omvat zijn totale collectie 250.000 stuks beeldmateriaal Doordat van elke gebeurtenis meer opnamen zijn gemaakt, betreft het ongeveer 50.000 onderwerpen. Het gaat specifiek om fotos genomen in de gemeente Ede.

Arie Nijhof fotograaf in de regio vanaf 1962. Het grootste deel van zijn fotos komt uit de jaren zestig en zeventig, waarin hij voor diverse kranten werkzaam was. Zijn werkgebied betreft Ede, Wageningen, Renkum en Veenendaal. Daarnaast was hij ook industrieel fotograaf, fotografeerde veel buitenlandse reizen en maakte fotos van het Koningshuis. De omvang is geschat op ongeveer 100.000 stuks beeldmateriaal.