Gemeente Utrecht

Utrecht: Ontmoetingsplaats voor Talent!

Ondanks de economische tegenwind is het toekomstperspectief voor Utrecht gunstig. Utrecht heeft onderscheidende kwaliteiten die grote kansen bieden op de langere termijn.

De stad kenmerkt zich door een centrale ligging, aantrekkelijk vestigingsklimaat, hoogopgeleide inwoners en sterke bedrijven. Utrecht manifesteert zich hiermee als gastvrije netwerkstad en speelt in op de kenniseconomie van morgen. Utrecht profileert zich dan ook als Ontmoetingsplaats voor Talent.

Dit zijn de hoofdlijnen uit de vandaag door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde nota "Economisch Profiel Utrecht 2010". In het profiel staat de visie van het gemeentebestuur op de gewenste ruimtelijk-economische ontwikkeling van Utrecht in de komende 10 jaar, met een 'doorkijk' naar 2030. Met behulp van het profiel kan de gemeente de ontwikkelingen die op haar afkomen beter ondersteunen en in goede banen leiden. Het profiel vormt daarnaast de economische input voor de Structuurvisie 2030, waarin de kaders staan voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad Utrecht

De visie op de Utrechtse economie is opgebouwd rond het thema: "Utrecht, ontmoetingsplaats voor talent". De stad is vanouds de centrale ontmoetingsplaats van Nederland. Diverse voorzieningen maken van Utrecht een gastvrije ontmoetingsplaats: winkels, horeca, congres- en beursfaciliteiten, onderwijsinstellingen, musea, theaters en andere culturele voorzieningen. Deze combinatie van branches is één van de peilers van de Utrechtse economie.

Kennis en talent vormen de sleutel voor succes in de economie van morgen. Naast toptalenten zijn ook goedopgeleide vakmensen van alle opleidingsniveaus onmisbaar. Utrecht heeft hiervoor een goede uitgangspositie, met haar breed palet aan scholen en kenniscentra. Om deze positie verder te versterken wordt een Talentenplan uitgewerkt.

Utrecht ziet potenties om zich de komende jaren te positioneren als:
* (Inter)nationale toplocatie voor (hoofd)kantoren. De as Utrecht-Amsterdam vormt de sterkste internationale vestigingslocatie van Nederland.
* Ankerpunt van de Deltametropool. De 4 grote steden blijven de dragers van de Randstad.
* Spil van de netwerkregio Utrecht. De regio Utrecht, met de stad als stedelijk knooppunt, vormt een dynamisch netwerk van aantrekkelijke woongebieden en sterke werklocaties.

* Doelstelling is te komen tot een duurzame economische ontwikkeling, waardoor welvaart en werkgelegenheid ook op langere termijn kunnen worden gegarandeerd. Van essentieel belang voor een gunstig ondernemingsklimaat in Utrecht zijn bereikbaarheid, veiligheid en de kwaliteit van de arbeidsmarkt (het "Talent van Utrecht"). Verdere groei moet plaats-vinden door verdieping (specialisatie en groei in een aantal prioritaire sectoren) en in kwaliteit (zowel van bedrijven zelf als van werklocaties als geheel). Utrecht geeft prioriteit aan de volgende sectoren:
* Dienstverleners: banken, verzekeraars, ICT en de non-profit sector.
* Medisch cluster: zorgaanbieders, zorggerelateerde dienstverleners, (regionale) onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen, research-activiteiten en aanverwante bedrijvigheid.
* Cluster gastvrijheid: door afstemming van het aanbod aan diensten en producten voor de bezoekers en bewoners van Utrecht komen tot meer synergie in de gastvrijheid van de stad.
* MKB ondernemerstalent: Utrecht blijft aandacht en ruimte geven aan ondernemerstalent uit het midden- en kleinbedrijf, ook in de wijken. De realisatie van Utrecht als gastvrije Ontmoetingsplaats voor Talent is een taak voor alle participanten in de Utrechtse economie: bedrijven, werknemers, opleidingen, instellingen en de gemeentelijke overheid. Het Economisch Profiel Utrecht presenteert een concrete economische agenda, waarmee de gemeente Utrecht in samenwerking met alle betrokkenen vorm en richting wil geven aan de economische ontwikkeling van de stad. Strategische onderdelen daarvan zijn: Talentenplan, Promotie en Acquisitie, Medisch Cluster, Gastvrijheidscluster en het project Veiligheid op Werklocaties.

De nota zal worden behandeld in de commissie Verkeer en Beheer van 7 januari 2003.

Noot voor de media:
Voor meer informatie en een exemplaar van de nota "Ontmoetingsplaats voor Talent - Economisch Profiel Utrecht 2010" kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, 030 - 286 11 56.

Utrecht, 4 december 2002.