Kenniscentrum voor uiterlijke verzorging (KOC)

evenementen

SEPVO-examens overgedragen aan KOC

SEPVO heeft het initiatief genomen om de examenactiviteiten over te dragen. Een ontwikkeling die KOC Nederland toejuicht. âVoor alle examens in de uiterlijk verzorging, die vallen binnen de kwalificatiestructuur, kan men nu terecht bij één loket. Bovendien hebben die examens een maximum aan legitimering omdat de brancheorganisatie samen met het onderwijs inhoud geeft aan deze examensâ, aldus Onno Bijlsma, directeur van KOC Nederland. Mevrouw Groeneveld, voorzitter van SEPVO, voegde hier tijdens de ondertekening van de contracten aan toe: âDe voetverzorgingsbranche en haar partners zijn gebaat met duidelijkheid inzake opleiding, examinering en uitvoering van het beroep. Specifiek met betrekking tot de examinering en de bijbehorende diplomaâs is deze overdracht een aanzet tot één examenplatform voor de voetverzorging binnen de branche.â Volgens Marga Patijn, voorzitter van het bestuur van KOC Nederland, is deze ontwikkeling âeen stap die perspectief biedt voor de toekomst. Juist ook omdat de overheid via het KwaliteitsCentrum Examens (KCE) een vernieuwingstraject van de examinering heeft ingezet.â

Vanaf januari 2003 starten alle praktijkexamens voor het eerst op basis van het nieuwe samenwerkingsverband tussen KOC en SEPVO. Momenteel overleggen diverse commissies over één examineringsmodel voor het schooljaar 2003 - 2004. Daarvoor wordt gewerkt aan het aanbod externe legitimering en examinering. Op grond hiervan kunnen scholen het komende schooljaar hun leerlingen examen laten doen. Verwacht wordt dat deze in mei 2003 klaar zijn. Met deze éénduidige examinering wordt de waarde van de diplomaâs zowel voor de voetverzorgingsbranche als voor de zorgverzekeraars beter herkenbaar.

In het schooljaar 2002 - 2003 zijn er voor de voetverzorging nog twee soorten examens, die licht van elkaar verschillen: de examens die KOC reeds volgens de EPP-systematiek uitvoerde en die volgens de SEPVO-systematiek. Met ingang van 1 augustus 2003 wordt dat omgezet naar één uniform model.