Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave woensdag 4 december 2002

* ELFJARIGE KNAAP MET 60 STRIJKERS AANGEHOUDEN

Politiemensen hielden dinsdagavond omstreeks zeven uur in de 1e Pioenstraat een 11-jarige knaap uit Rotterdam aan. De jongen had vuurwerk afgestoken. In zijn jaszakken werden zo'n 60 strijkers aangetroffen. Het vuurwerk werd in beslag genomen en de knaap kreeg een Halt-verwijzing.


* INBREKER AANGEHOUDEN NA AANBIEDEN GESTOLEN WAAR

Politiepersoneel van het district Zuid hield dinsdagavond omstreeks kwart over zeven op de Cilloershoekstraat een 25-jarige man uit Rotterdam aan. Hij had even tevoren in een woning aan de Mijnsherenlaan ingebroken. Omstreeks kwart voor zeven ontdekte een 36-jarige man uit Rotterdam dat er in zijn woning was ingebroken. De Rotterdammer stelde voorts in de omgeving een onderzoek in naar de inbreker. Op de Cilloershoekstraat werd hij aangesproken door een man die hem een DVD-speler te koop aanbood. Het slachtoffer herkende de DVD-speler als zijn eigendom en hield de man vervolgens vast tot de gewaarschuwde politie ter plaatse kwam. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau.


* BEROOFD VAN GSM
Dinsdagavond omstreeks half tien werd in het park achter de Leppedijk een 13-jarige jongen uit Rotterdam beroofd van zijn mobiele telefoon. Een jongen, deeluitmakend van een groepje jongens, rukte de telefoon uit zijn handen en gaf de GSM vervolgens door aan anderen. Het slachtoffer waarschuwde zijn moeder, die ter plaatse kwam. Het groepje ging er vervolgens vandoor. De gewaarschuwde politie hield wat later in zijn woning een 16-jarige jongen aan. Hij werd overgebracht naar het bureau en bekende de GSM te hebben gestolen. De mobiele telefoon is teruggevonden.

Avonduitgave dinsdag 3 december 2002

* AANGIFTEN STRAATROVEN LAGER DAN VORIG JAAR

De eerder dit jaar ingezette daling van het aantal aangiften in de politieregio Rotterdam-Rijnmond, neemt iets af. Dat blijkt uit de rapportage van het politieoptreden in de maand oktober. Deze resultaten worden, zoals bekend, afgezet tegen de afspraken die politie en justitie hierover voor het jaar 2002 hebben gemaakt. De daling van het totaal aantal aangiften zet verder door. In oktober werden circa 10.000 aangiften gedaan, tegen bijna 12.000 in dezelfde maand van het vorig jaar. Het aantal geweldsdelicten en het aantal aangiften van straatroof zijn in oktober licht gestegen en gedaald: respectievelijk 1025 (was in september 986) en 283 (was in september 312). Het aantal aangiften van straatroof blijft overigens aanmerkelijk lager dan in het begin van dit jaar, toen het nog rond de 302 per maand lag. In de maand oktober is het aantal aangiften in de politieregio Rotterdam-Rijnmond met zo'n 2000 afgenomen ten opzichte van dezelfde maand in het vorig jaar. De daling, die zich nu lijkt door te zetten, betreft met name woninginbraken, diefstal van fietsen en motorvoertuigen en diefstal uit bedrijven. Het gedaalde aantal aangiften en het gestegen aantal aangehouden verdachten tonen, evenals in de vorige maandrapportage, aan dat de pakkans in Rotterdam-Rijnmond steeds verder stijgt. In oktober zijn bijna 1850 verdachten naar justitie gestuurd. Dit aantal ligt in 2002 gelijk aan het aantal van vorig jaar, met een gemiddeld aantal van 1725 per maand. Ook het aantal verdachten van geweldsdelicten dat voor de rechter is gebracht, is licht gestegen. In de maand oktober waren dat er iets meer dan 400, tegen zo'n 390 in dezelfde maand van 2001. Het aantal jeugdige verdachten van misdrijven dat naar justitie is gestuurd lag in oktober zo'n 10 lager dan in dezelfde maand van vorig jaar (236). De politie is daarmee niet tevreden. Het laatste kwartaal van dit jaar zal extra inspanning worden gepleegd op het voor de rechter brengen van jeugdigen. Het aantal gepakte daders van (drugs)overlast dat zich voor de kantonrechter moet verantwoorden is in oktober 1064.


* VROUW BEROOFD
Dinsdagmorgen rond elf uur werd bij een tramhalte op de Nieuwe Binnenweg een 27-jarige Rotterdamse door twee mannen beroofd van haar handtas. Het slachtoffer rende vervolgens achter de beide mannen aan, maar raakte hen kwijt in de omgeving van de Korenaarstraat. In de tas van het slachtoffer zaten onder meer een laptop, handtelefoon, diverse persoonlijke bescheiden en een geldbedrag van zo'n zeventig euro.


* VAN HARDLEERSE SNELHEIDSOVERTREDER ZONDER RIJBEWIJS AUTO IN BESLAG

GENOMEN
RIDDERKERK - Dinsdagmiddag om half drie 'klokte' personeel van de Verkeerspolitie op de westbaan van de Rijksweg A16, ter hoogte van Ridderkerk, een 22-jarige man uit Leiden in z'n auto voor 170 km/uur, terwijl daar '100' is toegestaan. De man, die niet in het bezit is van een rijbewijs, verklaarde dat hij al eerder voor snelheidsovertredingen en het rijden zonder rijbewijs was bekeurd en meldde dit in de toekomst ook zonder het roze papiertje te zullen blijven doen. Na overleg met een Officier van Justitie werd de 22-jarige Leidenaar 'ridder te voet', want z'n auto werd in beslag genomen.


* VERKEERSCONTROLE ZWAAR VERVOER
Personeel van de Verkeerspolitie hield dinsdagmorgen en -middag in de omgeving van het Groene Kruisplein en de Rijksweg A15 een verkeerscontrole zwaar vervoer. In totaal werden er 27 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere overbelading, gevaar voor afvallende lading en Arbeidstijdenwet. Diverse vrachtwagencombinaties moesten afladen in verband met overbelading. Twee Duitse vrachtwagenchauffeurs kregen elk een boete van 220 euro en een rijverbod voor 15 uur in verband met veel te weinig rusttijd.


* STEEKPARTIJ
Dinsdagmiddag rond drie uur ontstond om nog onduidelijke redenen op het Metroplein een onenigheid tussen een 29-jarige en een 38-jarige Rotterdammer. De ruzie werd door de 29-jarige Rotterdammer beslecht met een mes, waarmee hij de 38-jarige Rotterdammer in de borststreek en in het hoofd stak. Twee medewerkers van de RET, die getuige waren van de steekpartij, renden achter de dader aan. Deze kon door gealarmeerd politiepersoneel korte tijd later in de Millinxstraat worden aangehouden. De man, die het mes nog in z'n bezit had, werd voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. Het 38-jarige slachtoffer werd door GGD-personeel naar het MCRZ, locatie Zuiderziekenhuis vervoerd.


* SNELHEIDS- EN AUTOGORDELCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield dinsdagmorgen op de Laan op Zuid en in Vierhavensstraat radarsnelheidscontroles, terwijl 's morgens op de Laan op Zuid en 's middags op de Kanaalweg autogordelcontroles werden gehouden. Personeel van het Wijkteam Maashaven hield dinsdagmiddag tussen twee en vijf uur een verkeerscontrole in de Oranjeboomstraat. Tussen half acht en half tien en tussen kwart voor elf en kwart voor twaalf werd gecontroleerd op de Laan op Zuid. Van de in totaal 1230 passerende automobilisten namen 36 het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/uur. In de Vierhavensstraat werd tussen half acht en kwart voor tien gecontroleerd. Hier overschreden 92 van de 3140 passerende automobilisten de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogste score bedroeg hier 81 km/uur. Tussen elf en twaalf uur werd op de Laan op Zuid een autogordelcontrole gehouden. In totaal kregen 27 bestuurders en/of hun mede-inzittenden een proces-verbaal voor het niet dragen van de gordel. Tevens kregen zes bromfietsers een bekeuring voor het niet dragen van de helm. Op de Kanaalweg werd tussen half twee en drie uur gecontroleerd op het dragen van de autogordel. Hiervoor werden 28 bekeuringen uitgeschreven. Bovendien gingen ook nog drie automobilisten op de bon voor het niet handsfree bellen, kreeg één bestuurder een bekeuring omdat hij geen rijbewijs had en werden twee bromfietsers geverbaliseerd voor het niet dragen van een helm. Bij de verkeerscontrole in de Oranjeboomstraat door personeel van de Wijkpolitie Maashaven werden zo'n 50 automobilisten gecontroleerd. Daarbij werden 35 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel (29), verlopen APK (3), geen buitenspiegel, rijden zonder rijbewijs en een gladde voorband.


* BESTRIJDING OVERLAST WEST-KRUISKADE
Personeel van de Wijkpolitie van het district Rotterdam-Centrum hield dinsdagmorgen en -middag een actie tegen overlast van onder meer verslaafden en drugsdealers. In totaal werden vier dagvaardingen-in-persoon uitgereikt wegens openlijk drugsgebruik, hinderlijk ophouden, bedelen en het negeren van een verblijfsvergunning. Tevens werden 28 verkeersovertredingen direct met een bekeuring afgedaan.