Gemeente Heeze-Leende


Gemeente kapt lindebomen voor de veiligheid en plaatst nieuwe bomen terug

De gemeente Heeze-Leende heeft zichzelf een kapvergunning verleend voor het kappen van een tweetal beschadigde lindebomen aan de Dorpstraat te Leende en een zomereik in de gemeentehuistuin te Heeze.

Bij deze kapvergunningen heeft de gemeente zichzelf ook een herplantplicht opgelegd.

Voor het kappen van bomen gelden in Nederland een aantal wetten en regels. Zo is het wel of niet mogen kappen van bomen onder meer geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. Buiten de bebouwde kom gelden daarnaast de regels van de Boswet en het bestemmingsplan. Deze wetten en regels gelden uiteraard ook voor de gemeente. Daarom heeft de gemeente een kapvergunning aangevraagd voor twee lindebomen en een zomereik.

In de Dorpstraat te Leende staan nu nog twee lindebomen, een ter hoogte van de Kerk en een voor het voormalig gemeentekantoor. Voorheen stonden bij de kerk drie linden in het groen-strookje op het dorpsplein waar ook de fontein en het monument deel van uitmaken. Een boom is tijdens de storm van zondag 27 oktober omgewaaid als gevolg van een slechte vitaliteit, een andere boom is tijdens een eerdere storm omgewaaid. Bij de controle van de overgebleven linde is gebleken dat de boom is aangetast door een zwam. Aangetaste bomen sterven lang-zaam af en vormen een gevaar voor de omgeving, omdat er een reële kans bestaat dat de boom bij een volgende storm zal omwaaien.

De Linde voor het voormalige gemeentekantoor heeft een slechte kroon met veel dood hout, een breukwond en hangt over in de richting van de bebouwing. Ook hier bestaat een reële kans dat de boom bij een volgende storm zal omwaaien.

De gemeente ontkomt er dus niet aan om voor een ieders veiligheid de beide bomen te kappen. Beide bomen zijn echter beeldbepalend. Om het dorpse karakter te behouden wil de gemeente dan ook in het voorjaar nieuwe lindebomen planten.

De boom in de tuin achter het gemeentehuis is een inlandse eik. Uit deze boom is tijdens de storm van zondag 27 oktober een zware tak gebroken, waardoor er een onherstelbare grote wond in de stam is ontstaan. Deze stam kan onmogelijk de kroon nog dragen. Er is een groot gevaar dat bij zware wind de kroon van de stam zal breken. Omdat de boom in de openbare ruimte nabij de parkeerplaats staat moet de gemeente ook deze boom voor een ieders veilig-heid kappen. Om het huidige karakter van de tuin te behouden zal de gemeente in het voorjaar een zomereik terugplanten.