Gemeente Velsen

Velsen, 4 december 2002

Geen gevaar voor bewoners Zeewijk; grote brand Kromhoutstraat onder controle

Vanochtend tussen 07.00 uur en 07.30 uur is er brand ontstaan bij een opslagbedrijf aan de Kromhoutstraat in IJmuiden. In het bedrijf stonden onder meer strandhuisjes en campingartikelen opgeslagen, waaronder een gasfles die is ontploft.

De brandweer was direct ter plaatse en inmiddels is het sein brandmeester gegeven. Wel is er op de plaats van de brand nog sprake van rook, waarin zich asbestdeeltjes bevindt. Vanwege de gunstige weersomstandigheden levert dit buiten een straal van 100 meter rondom de brand geen gevaar op voor de omgeving. De wind voert richting zee en het vochtige weer zorgt ervoor dat de deeltjes op de grond neerslaan.

Het bedrijf, waar de brand heeft gewoed, bevindt zich op een industrieterrein, tussen de Westerduinweg en de 3e haven, waar zo'n 30 bedrijven zijn gevestigd. Dit gebied is inmiddels afgezet. Ook heeft de brandweer de hulp ingeroepen van een asbestverwerkingsbedrijf.

Het bedrijf bevindt zich niet in de directe nabijheid van woningen. Bewoners van omliggende wijken, zoals Zeewijk, hoeven zich dan ook geen zorgen te maken.

Personeel van de omliggende bedrijven is uit voorzorg opgedragen de ramen en deuren te sluiten en het pand waarin zij zich bevinden niet te verlaten. Uit infraroodmetingen, die door de brandweer zijn uitgevoerd, blijkt dat de kans op overslaan van de brand naar andere bedrijven nihil is. De Milieudienst IJmond voert een asbestinventarisatie uit.