Provincie Drenthe

Milieugolf vuurwerk van start

Drentse overheden controleren intensief vuurwerk

Assen, 4 december 2002
Persberichtnummer 02-129



Uiteenlopende Drentse overheden hebben de handen ineen geslagen om de opslag, verkoop en het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Onder de naam milieugolf vuurwerk hebben de betrokken organisaties afspraken gemaakt en de werkzaamheden op elkaar afgestemd. De samenwerking heeft niet alleen betrekking op preventie en controle, maar ook op het aanpakken van overtredingen. Doel is om het aantal ongelukken door opslag, verkoop en gebruik van vuurwerk tot een minimum te beperken.

Provincie en gemeenten hebben enkele weken geleden middels een brief aan vergunninghouders voor de opslag en verkoop van vuurwerk controles aangekondigd. Drentse verkooppunten voor vuurwerk kunnen dit jaar rekenen op minimaal twee controles door medewerkers van provincie of gemeente. Naast controle van de aanwezigheid van vuurwerk krijgen ook bouwkundige voorzieningen de nodige aandacht. Per 1 maart 2002 is het nieuwe vuurwerkbesluit van kracht. Provincies en gemeente zijn sinds die datum verantwoordelijk voor naleving van de regels ten aanzien van vuurwerkopslag en -verkoop. De controles zijn in november al begonnen.

Naast provincie en gemeenten is nadrukkelijk een rol weggelegd voor politie en justitie. De gezamenlijke overheden vinden de risicos van vuurwerk dusdanig groot dat naast preventie en controle ook een streng handhavingsbeleid dient te worden nagestreefd.

Bureau HALT, die zich richt op de voorkoming van criminaliteit onder jeugdigen, is eveneens betrokken bij het project. HALT heeft een voorlichtingscampagne opgezet die zich nadrukkelijk richt op minderjarigen. In de gemeente Emmen heeft 80 procent van de scholen positief gereageerd op het afnemen van lesmateriaal over vuurwerk. Het lesprogramma van HALT heet dit jaar Knalgaaf Vuurwerk Niet voor de poes en richt zich op de grote fysieke gevaren van vuurwerk. Inmiddels zijn de eerste minderjarigen door politie doorgestuurd naar Bureau HALT.

In het project Milieugolf Vuurwerk Drenthe 2003 participeren de volgende organisaties: provincie Drenthe, de twaalf Drentse gemeenten, politie Drenthe, Regionale Brandweer Drenthe, douane, Openbaar Ministerie, HALT Drenthe, VROM Inspectie en de Koninklijke Marechaussee. Het project wordt in januari 2003 afgerond met een evaluatie.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl