Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij


Hoogwater maakt aalsterfte bij Borgharen zichtbaar

Alarmerende berichten van Limburgse sportvissers op vrijdag 15 november. Na het plotselinge stijgen en weer dalen van het waterpeil in de Maas de dagen ervoor worden tientallen dode en verminkte grote palingen gevonden in de uiterwaarden. De alerte vereniging Visstandverbetering Maas trekt aan de bel bij de OVB met de vraag wat hiervan de oorzaak kan zijn. De fotos en de beschrijvingen die toegestuurd worden, én de nabijheid van de juist over de Belgische grens gelegen waterkrachtcentrale Lixhe, laten weinig twijfel over de oorzaak van de verwondingen en sterfte: de turbine van de waterkrachtcentrale Lixhe

Het is bekend dat waterkrachtcentrales (wkcs) voor aanzienlijke vissterfte zorgen. Deze problematiek is al eerder in de media beschreven. De laatste tijd komt de relatie tussen wkcs en vissterfte steeds vaker in de publiciteit, niet in het minst door de alarmbel die verenigingen als de NVVS en stichting Reinwater erover luiden. Genoemde instanties pleiten voor een goedwerkende visgeleidingssysteem bij de wkcs. Zon systeem zou de vis kunnen tegenhouden en om de centrale heen kunnen leiden waardoor sterfte of verwonding voorkomen kan worden. Ondanks goede bedoelingen en veel inspanningen om stuwen van functionerende vistrappen te voorzien, vormen vervolgens de turbines van de wkcs een factor die van grote negatieve invloed is op de overleving van vis in de rivieren maar waar nog betrekkelijk weinig aandacht aan besteed wordt.

Volgens ing . Wiel Muyres, projectleider vismigratie grote rivieren van de OVB, toont de nu eens een keer duidelijk zichtbare sterfte duidelijk aan wat voor impact de turbines op de visstand kunnen hebben. Vooral grote vis , kan nauwelijks ontkomen aan de rotorbladen van deze turbines en ondervindt daarom grote kans op schade . Turbines van het type Kaplan, waarmee de meeste van de wkcs op de Maas (meerdere in Frankrijk, zes in België en in Nederland twee bij Linne en Borgharen) zijn uitgerust, kennen drie rotorbladen en hebben een omwenteling van bijna 100 per minuut. Dat houdt in dat er vijf messen per seconde door het water gaan .

Schadepercentages van 25% zijn bij grote vissen zoals aal geen uitzondering In zekere zin is dat dus nog gevaarlijker dan Russische roulette, waarbij je nog een kans van 1 op 6 hebt. En dan is de Kaplan nog het minst schadelijke type turbine. Voor kwetsbare vissoorten als paling, maar ook voor het plan om weer een zalmpopulatie te realiseren , betekent dat een direct gevaar. Onderzoek van de KEMA heeft aangetoond dat bij elke wkc minimaal 16% van de schieraal directe dodelijke schade oploopt, doodgaat dus. Nog eens zon 16% loopt verwondingen op die later tot de dood leiden. Een zestal wkcs op rij kan betekenen dat geen enkele aal het overleeft. Dan weet u meteen hoe deze cijfers zich verhouden tot het werkelijk percentage schieraal dat via de Maas naar zee kan ontsnappen om aan de voortplanting in de Sargassozee deel te nemen.

Dat de impact van wkcs op de achteruitgang van de aalstand wel eens groter zou kunnen zijn dan men tot nog toe aannam, wordt ondersteund door buitenlands onderzoek. Van Zwitserse aal uit de Rijn bijvoorbeeld bereikt geen enkel exemplaar de zee. In het gehele Rijnwatersysteem bevinden zich meer dan tweeduizend wkcs, waarvan 90% minder produceert dan 1 megawatt. Berekeningen voor de totale overleving van Rijn-aal wijzen op een percentage van 15% aal dat uiteindelijk de zee kan bereiken om naar de paaigronden te vertrekken. Bovendien, zo vult Muyres aan, moeten we niet vergeten dat ook andere Europese rivieren vol staan met wkcs. Denk maar aan Scandinavië, de Rhône en de Garonne in Frankrijk , de grote stuwmeren in Spanje en Portugal.

Muyres beaamt dat er een overeenkomst bestaat met de betreffende energiemaatschappijen, de exploitanten van de wkcs in de Maas in Nederland , om zodra er een goed visgeleidend systeem is, tot de bouw hiervan over te gaan. Het probleem is echter dat er nog geen betaalbaar en eenduidig systeem is dat in de grote rivieren zou functioneren. Onderzoek in Amerika toont aan dat met licht en geluid vis afgeschrikt kan worden. Percentages van 65 tot 80% overleving als rendement van deze methoden worden geclaimd. In heldere wateren kan een systeem met felle lichtsignalen er bijvoorbeeld voor zorgen dat paling afgeschrikt en omgeleid wordt, maar het water in de West-Europese landen is volgens Muyres juist vaak tijdens de palingtrek te troebel voor lichtsignalen. Wat wel zou werken is een hekwerk, een fijnmazig rooster dat de vissen zou tegenhouden. Maar ook dat kent praktische bezwaren en is erg kostbaar, aldus Muyres.

Nooit eerder kwam vissterfte zoals die door een waterkrachtcentrale (wkc)wordt veroorzaakt zo duidelijk aan het licht als nu bij Lixhe . De aangetroffen dode palingen dreven door het hoge water met ander drijfvuil de uiterwaarden rond Maastricht in, waarna ze vanwege het snel zakkende Maaswater op de uiterwaard achterbleven. Wanneer de rivier bij normaal peil binnen de bedding blijft, blijft de sterfte onopgemerkt omdat dode dieren met het woelige water mee afdrijven en zo worden verspreid, naar de bodem zakken ofwel snel door visetende vogels worden weggegeten.