Gemeente Amsterdam

College kiest voor renovatie en uitbreiding Stedelijk Museum aan het Museumplein
4 december 2002 - Mirjam Otten

Het college van B&W heeft gisteren een keuze gemaakt voor de herontwikkeling van het Stedelijk Museum. Kern hiervan is dat het Stedelijk Museum gevestigd blijft aan het Museumplein, dat de oudbouw wordt gerenoveerd en dat het museum ook wordt uitgebreid met nieuwbouw. Het college komt tot deze beslissing na de uitwerking van vier varianten, zoals toegezegd aan de gemeenteraad.

Deze varianten zien er als volgt uit:

1. Uitsluitend renovatie van het bestaande gebouw aan het Museumplein.

2a Renovatie oudbouw, sloop vleugel en nieuwbouw met commerciële functies.
2b Renovatie oudbouw, sloop vleugel en nieuwbouw zonder commerciële functies.
2. Algehele verplaatsing van het museum naar nieuwbouw op de Zuidas.

Het college heeft een voorkeur uitgesproken voor een nader uit te werken combinatie van de varianten 2a en 2b binnen het bestaande bestemmingsplan. De overweging hierbij is primair van inhoudelijke aard: behoud en uitbreiding van een ongedeeld museum aan het Museumplein. Het budget van 57,6 miljoen euro waartoe het college in september besloot, blijft hierbij richtinggevend. De komende tijd zal worden onderzocht of deze combinatievariant binnen het gestelde budget kan worden gerealiseerd. Daarbij is het mogelijk naar externe investeringsgelden te zoeken, bijvoorbeeld door het inplaatsen van (commerciële) culturele functies. Mocht na uitwerking van dit voorstel blijken dat het gestelde financiële kader van 57,6 miljoen euro niet toereikend is, dan zal het college bij de voorjaarsnota een definitief besluit over de financiën nemen.

Het college acht een splitsing van het museum ongewenst omdat collectie en tentoonstellingen in elkaars context moeten worden gezien. Ook tast een splitsing de eenheid van de organisatie aan en leidt het tot hogere (personeels)kosten. Van groot belang is dat er in de voorkeursvariant meer ruimte ontstaat door op korte termijn uit te breiden. Ook laat het de mogelijkheid open om op de langere termijn tot verdere uitbreiding te komen.

Na jarenlang discussie en plannen over nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk Museum lag kort geleden het plan van de Portugese architect Siza ter besluitvorming voor. Probleem was dat de financiële middelen voor uitvoering van dit plan niet toereikend waren. Toen bleek dat de rijksoverheid niet bereid was financieel bij te dragen, hakte het college in september jl. tijdens de begrotingsbehandeling de knoop door. Het beschikbare budget werd vastgesteld op 57,6 miljoen euro. Ook zou worden gekeken naar mogelijkheden voor het Stedelijk Museum op de Zuidas.

Wethouder Belliot zegde de gemeenteraad toe verschillende varianten te zullen doorrekenen en die zo spoedig mogelijk aan de raad te zullen voorleggen. Met de notitie Herontwikkeling Stedelijk Museum is deze toezegging uitgevoerd. Het gemeentelijk Project Management Buro heeft de voorliggende varianten doorgerekend.

De mogelijkheden voor culturele initiatieven aan de Zuidas blijven bestaan, maar zullen onafhankelijk zijn en geen onderdeel uitmaken van het Stedelijk Museum. Voor het college is daarbij belangrijk uitgangspunt dat nieuwe initiatieven aldaar zich duidelijk onderscheiden van en iets toevoegen aan het bestaande Amsterdamse aanbod.

Het college heeft ingestemd met het voorstel van wethouder Belliot om het Stedelijk Museum per 1 januari a.s. open te houden. De problemen op het gebied van de brandveiligheid kunnen vooralsnog snel worden opgelost.

Wethouder Hannah Belliot zal de voorstellen op korte termijn met de betrokkenen, waaronder de Raadscommissie Cultuur en de medewerkers van het museum, bespreken. Op zondagmiddag 15 december wordt er een informatiemiddag georganiseerd in het museum.

Als de gemeenteraad dan instemt met de voorgestelde variant kunnen de werkzaamheden naar verwachting begin 2004 van start gaan.

© Gemeente Amsterdam