Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

04-12-2002

Kaderleden noorden willen centraal akkoord anders invullen

De districtskadergroep van CNV Metaaltechniek in de noordelijke provincies heeft gisteravond het centraal akkoord besproken en de conclusie getrokken dat dit voor de werknemers die onder de cao voor de metaal en technische bedrijfstakken anders moet worden ingevuld. De kritiek richt zich op de volgende punten.


1. Met dit centraal akkoord wordt verondersteld dat de kaderleden in de metaaltechniek niet kunnen omgaan met hun verantwoordelijkheid voor de bedrijfstak, terwijl het verleden juist heeft bewezen dit wel te kunnen. Derhalve stelt de kadergroep dat het instrument van een centraal akkoord achterhaald is.

2. De 2,5 procent acht de kadergroep gezien de huidige prijsstijgingen (van de overheid) voor de lagere inkomens volstrekt onvoldoende. De kadergroep wil daarom een collectieve verhoging in "centen" uitgedrukt, zodat de onderste inkomenscategorie er het meest op vooruitgaan.

3. De kadergroep wil dat er een aparte overeenkomst wordt gesloten waarin voor de inkomens boven de cao dezelfde inkomensmaximering wordt aangelegd als voor de cao-lonen. Eventuele toetsing kan binnen de individuele bedrijven door middel van de openbaarmaking via de jaarrekening of een uitdrukkelijke verklaring.

4. Verder willen de kaderleden aanscherping van de bescherming van werkgelegenheid door middel van een periode van ontslagbescherming, tenzij dit voor de continuïteit van het bedrijf niet mogelijk is. In dat geval dient er melding en overleg met vakbonden plaats te vinden. In dit verband wijst de kadergroep op het artikel uit de cao voor de metaal en technische bedrijfstakken, waarin staat dat alleen bij bedrijven met meer dan twintig werknemers overleg hoeft plaats te vinden. De kadergroep wil deze grens voor bedrijven leggen op vijf werknemers of meer.

Nadere inlichtingen:

Marco Hietkamp (bestuurder CNV Metaaltechniek)
0512-583470