Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-12-2002
Politieberichten van 4/12 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Buitenpost: oplichting
Dinsdagmorgen omstreeks 07.50 uur is in zijn woning in Zwaagwesteinde een 21-jarige man aangehouden. De jongeman had zich de afgelopen weken in de provincie Fryslân schuldig gemaakt aan oplichting c.q. flessentrekkerij van verschillende bedrijven, hoofdzakelijk autobedrijven en computerzaken. Hij kwam bij autobedrijven met de mededeling dat hij op zoek was naar een nieuwe auto, daar hij met zijn wagen schade had gereden en deze niet meer te repareren was. Aan de nieuw bestelde auto moesten altijd een aantal zaken worden veranderd of toegevoegd. Omdat er natuurlijk altijd enige tijd overheen ging voor de wagen geleverd kon worden, vroeg hij of hij zolang een auto van de zaak kon gebruiken. Hij wilde altijd een auto uit de duurdere prijsklasse. Met de verkoper werd de afspraak gemaakt dat hij in plaats van autohuur geen korting kreeg op de nieuwe auto of een bepaalde dagprijs werd afgesproken. Wanneer hij na verloop van tijd de geleende auto terugbracht, vaak later dan afgesproken, liet hij niets meer van zich horen. Hij kocht de nieuwe wagen niet en betaalde ook de afgesproken prijs niet voor de gebruikte auto. Ook huurde hij bij verschillende bedrijven een auto, die altijd later terug werd gebracht dan afgesproken. De huurprijs werd nooit betaald. Bij een computerzaak werd een computer opgehaald waarbij een gefingeerde naam van een bedrijf werd genoemd. Op deze mannier werden ook een aantal (10) telefoons besteld en afgeleverd. Deze goederen werden niet betaald. De telefoons werden door de verdachte verkocht op de "Zwarte Markt" in Beverwijk. De verdachte, die nog vast zit, heeft inmiddels twaalf zaken bekend.

Mantgum: inbraak auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Gibbeflecht. Het rechter portier werd opengebroken. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 36-jarige inwoner Mantgum, deed aangifte.

Lemmer: inbraak auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Wieringerstraat. Het linker portierslot werd geforceerd. Uit de auto werden een radio/cd-speler en een accuboormachine met toebehoren weggenomen. De eigenaar, een 24-jarige inwoner van Lemmer, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272