Voedingscentrum
December 2002

Deze maand in Voeding Nu:

Gezondheidseffecten van thee
Robin van den Berg en Wouter Vaes
In dit artikel staan de resultaten van een TNO-onderzoek naar de gehalten van verschillende bioactieve stoffen in groene en zwarte thee. Hebben antioxidanten in thee positieve effecten voor de gezondheid?

Hygiëne in de privé-huishouding
Rijkelt Beumer
Er bestaan ideeën genoeg over de bestrijding van micro-organismen in de privé-huishouding, maar voordat de consument hierover actief wordt voorgelicht, is ook meer onderzoek naar het gedrag van deze ziekteverwekkers (in huis) nodig.

Inzicht in de voedselproductie
Hans Dagevos en Marjolijn Smit
Het Voedingscentrum zal in de nabije toekomst meer informatie gaan verspreiden over de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Maar communiceren met consumenten over voedselproductie is geen vanzelfsprekende zaak, zoals blijkt als dit terrein nader wordt verkend.

Gedragsverandering begeleiden
Arie Dijkstra
Voor het blijvend veranderen van gedrag, bijvoorbeeld slecht voedingsgedrag, bestaat geen eenvoudig recept. Tocht kunnen psychologen en medici in de praktijk houvast hebben aan het veranderingsfasenmodel, ook al is het effect ervan nog niet volledig bewezen.

Nieuwe campagne Maak je niet dik!
Manon Hekman, Sonja Vernooij
Vooraf aan de nieuwe campagne van het Voedingscentrum ter voorkoming van overgewicht, die deze maand begint, is onderzoek gedaan onder consumenten. De campagnemakers hebben te maken met vier stromingen in de doelgroep.

De nieuwe campagne Maak je niet dik! (2)
Hans Kraak
Hoe ziet de nieuwe campagne van het Voedingscentrum/Stuurgroep Goede Voeding eruit. Wat kan de consument de komende tijd verwachten?

In Beeld
Houden Nederlanders zich eigenlijk wel aan de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad?

Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl