Gemeente Almelo

Aanleg Nijreessingel een stap dichterbij

De gemeenteraad zal in zijn vergadering van 30 januari 2003 worden gevraagd voor de verdere voorbereiding en aanleg van de Nijreessingel in 2003 een totaalkrediet beschikbaar te stellen van 42.485.275,- (bijna honderd miljoen gulden). Daartoe hebben burgemeester en wethouders in haar vergadering van 3 december j.l. unaniem besloten.

Het college verwacht nog dit jaar van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de Regio Twente, de provincie Overijssel, het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie voor de aanleg van de singel een bedrag van bijna 27.000.000,-- aan subsidies binnen te halen. Het gemeentelijk aandeel in de voorbereiding en aanleg van de Nijreessingel bedraagt 17.000.000,-.

De gevolgen van de Nijreessingel voor de financiële huishouding van de gemeente zijn door het college uitvoerig en zorgvuldig afgewogen tegen het economisch en maatschappelijk belang van de Nijreessingel. Alleen de Nijreessingel kan een structurele oplossing bieden voor de grote problemen in Almelo Zuid op het gebied van leefbaarheid, verkeersveiligheid en bereikbaarheid. Zonder aanleg van de Nijreessingel zal de sociale en economische vitaliteit in dit gedeelte van de stad onaanvaardbaar in het gedrang komen.

Politiek, bestuur en samenleving hebben vanaf het allereerste moment van de planvoorbereiding aangegeven de aanleg van de Nijreessingel breed te ondersteunen. Voor het college heeft dit aspect in haar besluitvorming eveneens een belangrijke rol gespeeld.

Wanneer de gemeenteraad op 30 januari 2003 akkoord gaat met het gevraagde investeringskrediet zal de verdere voorbereiding van de Nijreessingel en de daarvoor te volgen procedures voortvarend en zorgvuldig samen met alle belanghebbenden worden voortgezet. Eind 2003 zal dan een begin worden gemaakt met de aanleg van de singel.

Het voorontwerp voor de Nijreessingel heeft een aantal wijzigingen ten opzichte van het voorkeurstracé waarmee de Raad op 13 december 2001 heeft ingestemd. De belangrijkste wijziging is het vervallen van de geplande aansluitingen van de Bornerbroeksestraat op de Nijreessingel. Het voorontwerp zal de komende maanden worden vertaald in de definitief ontwerp.