Bureau Drechtsteden


Persbericht

Nulmeting Grote Steden Beleid

87% van de raadsleden, bestuurders en ambtenaren van de Drechtstedengemeenten is van mening dat door het GSB-experiment van de Drechtsteden ontwikkelingen en kansen ontstaan die anders niet zouden zijn ontstaan. Dat blijkt uit een nulmeting die onlangs is verricht door Bureau Berenschot. Het onderzoeksrapport geeft een beeld van de mogelijkheden om via gerichte acties draagvlak en effectiviteit van de Drechtstedensamenwerking te vergroten. Het Drechtstedenbestuur bespreekt op 12 december welke acties dit kunnen zijn.

Bureau Berenschot doet onderzoek naar het proces van de regionale samenwerking bij het GSB-experiment van de Drechtsteden. Door middel van een nulmeting, een tussenmeting (april/mei 2003) en een eindmeting (februari/maart 2004) wordt de voortgang van het experiment gemeten. Het onderzoek is uitgevoerd onder ambtenaren, bestuurders en raadsleden.

De onderzoeksresultaten geven het Rijk informatie over de meerwaarde van regionale samenwerking voor het Grote Stedenbeleid (GSB). Tevens wordt duidelijk of de GSB-methode ook een positieve uitwerking heeft op de regionale samenwerking in de Drechtsteden. Ten derde levert het onderzoek leerervaringen op voor het toepassen van de GSB-systematiek in andere regio's. Het GSB-experiment van de Drechtsteden wordt gevolgd door de regio's Parkstad Limburg, Stadsregio Rotterdam en IJsselvallei (Zwolle / Kampen).

Enkele resultaten
85% van de respondenten staat achter de doelstellingen van het GSB-experiment. Het beeld dat alleen de grote stad voordeel heeft bij de samenwerking wordt niet breed gedeeld. Ook blijkt dat de gemeenten tot op zekere hoogte bereid zijn lasten op zich te nemen voor het oplossen van regionale problemen.

De samenwerking opent volgens een meerderheid (59%) nieuwe deuren voor de oplossing van lokale problemen. Een belangrijke reden daarvoor is het bundelen van geldstromen. Maar ook inhoudelijke verrijking van plannen en het uitwisselen van ervaringen worden als meerwaarde ervaren. 56% vindt dat conflicten in de Drechtsteden worden voorkomen voordat ze de kop opsteken, 9% is het daar niet mee eens. 90% van de respondenten staat positief of neutraal tegenover de manier waarop conflicten tot een oplossing worden gebracht.

Meerwaarde
Op basis van de nulmeting heeft Berenschot een aantal hypothesen geformuleerd. Zo lijkt de meerwaarde van regionale samenwerking voor het GSB te liggen in het feit dat de problematiek van de drie GSB-pijlers (fysiek, economie en sociaal) grensoverschrijdend is en vraagt om regionale afstemming. Ook wordt aangenomen dat het GSB anderzijds meerwaarde oplevert voor de regionale samenwerking, omdat het een ordening in de vele beleidsthema's aanbrengt (drie pijlers), integraliteit en resultaatgerichtheid bevorderd, de mogelijkheid biedt tot gedeelde financiering (gemeenten, provincie en Rijk) en leidt tot concrete afspraken over doelstellingen, tijd en geld. Uit de eindmeting van Berenschot zal blijken of de hypothesen juist zijn.

Dordrecht, 4 december 2002