Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 4 december 2002

PVDA WIL STIMULERINGSREGELING PERSOONLIJKE DIENSTVERLENING

PvdA-woordvoerder Jet Bussemaker stelt voor een stimuleringsregeling persoonlijke dienstverlening in het leven te roepen. Net als bij het stimuleringsprogramma kinderopvang kan zo een aanzet worden gegeven tot uitbreiding van persoonlijke dienstverlening en kunnen nieuwe banen worden gecreëerd. Behalve de witte werkster moet er ook een groene tuinman, een rode thuiskok en een blauwe buurthulp komen.

Veel werk wordt zwart gedaan. Dat betekent gebrekkige bescherming van degene die de arbeid verricht en onzekerheid voor de opdrachtgever. Een MDW-onderzoek (marktwerking, deregulering, wetgevingskwaliteit) heeft uitgewezen dat het aantrekkelijker maken van nieuwe beroepen in de persoonlijke dienstverlening en het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving, 75.000 laaggeschoolde banen kan opleveren. Het kabinet Balkenende trekt geen enkele conclusie voor nieuw beleid uit het MDW- rapport. De PvdA vindt dit een gemiste kans.

De stimuleringsregeling die de PvdA voorstelt, bestaat uit diverse onderdelen. Zo zou de bestaande regeling voor de witte werksters moeten worden uitgebreid tot een regeling voor persoonlijke dienstverlening. Belemmeringen in de huidige regeling moeten worden weggenomen en functies moeten kunnen worden gecombineerd. Tevens moet het BTW-tarief op persoonlijke dienstverlening worden verlaagd van 19% naar 6%. Dat zou een sterke stimulans kunnen betekenen om persoonlijke diensten betaalbaar te maken. Daarnaast moet er in het kader van sociale activering op een centrale lokatie een loket worden ingericht voor persoonlijke dienstverlening. Ook hiervoor kunnen werklozen worden ingezet. Op een centraal punt, bijvoorbeeld een school, wordt in samenwerking met het CWI een loket ingericht waar werkende ouders terechtkunnen met hun behoefte aan diensten. Tot slot moet er, indien publieke voorzieningen worden (her)ingericht, altijd bekeken worden of deze gecombineerd kunnen worden met voorzieningen voor persoonlijke dienstverlening. Nederland kan met betrekking tot de stimuleringsregeling leren van ervaringen in andere landen. In België maar ook in Denemarken zijn goede ervaringen opgedaan met dergelijke initiatieven.

De waarnemend minister van Economische Zaken, Hoogervorst, en de staatssecretaris voor emancipatie- en familiezaken, Phoa, hebben toegezegd deze ideeën verder te onderzoeken. De Kamer zal hierover voor 1 april bericht worden.