Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-273

Den Haag, 4 december 2002

Veiling benzinestations

Vandaag is bij loting door notaris mr.R. Gallas te Den Haag bekend geworden in welke volgorde op 11 december as. de gebruiksrechten van 9 benzinestations langs snelwegen geveild gaan worden. Het gaat om de volgende benzinestations:


1. Locatie 'Amstelveen-Zuid'


De locatie 'Amstelveen-Zuid' is gelegen aan de zuidzijde van rijksweg A9 ter hoogte van hmp. 30.0 in de gemeente Amstelveen (provincie Noord-Holland).


2. Locatie 't Goor'


De locatie 't Goor is gelegen aan de zuidzijde van rijksweg A67 ter hoogte van hmp. 0.8 in de gemeente Bladel (provincie Noord-Brabant).


3. Locatie 'Stienkamp'

De locatie 'Stienkamp' is gelegen aan de zuidzijde van rijksweg N31 ter hoogte van hmp. 68.0 in de gemeente Smallingerland (provincie Friesland).


4. Locatie 'Bloksloot'

De locatie 'Bloksloot' is gelegen aan de noordzijde van rijksweg A7 ter hoogte van hmp. 129.6 in de gemeente Skarsterlân (provincie Friesland).


5. Locatie 'Nijpoort'

De locatie 'Nijpoort' is gelegen aan de westzijde van rijksweg A27 ter hoogte van hmp. 85.0 in de gemeente De Bilt (provincie Utrecht).


6. Locatie 'de Mussels'

De locatie 'de Mussels' is gelegen aan de westzijde van rijksweg A28 ter hoogte van hmp. 156,2 in de gemeente Midden-Drenthe (provincie Drenthe).


7. Locatie 'Mandelân'

De locatie'Mandelân' is gelegen aan de oostzijde van rijksweg A32 ter hoogte van hmp. 67.5 in de gemeente Leeuwarden (provincie Friesland).


8. Locatie 'Langveld'

De locatie 'Langveld'  is gelegen aan de noordoostzijde van rijksweg A76 ter hoogte van hmp. 26.5 in de gemeente Heerlen (provincie Limburg).


9. Locatie 'De Beerze'

De locatie 'De Beerze' is gelegen aan de noordzijde van rijksweg A67 ter hoogte van hmp. 1.3

in de gemeente Bladel (provincie Noord-Brabant).

De veiling vloeit voort uit het MDW-traject (Marktwerking, Deregulering, Wetgevingskwaliteit) benzinemarkt langs Rijkswegen. In convenanten met de betrokken marktpartijen zijn afspraken gemaakt om prijsconcurrentie en de toetreding van nieuwe partijen tot de benzinemarkt langs het hoofdwegennet te bevorderen. In hoofdlijnen gaat het om de volgende maatregelen:


1. Het omzetten van de huidige concessies in eindige concessies, met een looptijd van 15 jaar;


2. Vrijkomende concessies voor benzinestationlocaties worden geveild;


3. Een regeling voor onderliggende rechtsrelaties tussen de exploitanten en de concessiehouders van de te veilen stations;

4. Het aantal stations dat onder de vlag van de grote marktpartijen wordt geëxploiteerd moet in 2004 met 50 zijn afgenomen;

5. De overheid introduceert een nieuw gebiedscriterium dat de concentratie van het merk van een oliemaatschappij beperkt;

6. Een meer marktconforme gebruiksvergoeding.
Met betrekking tot de veiling gelden de volgende uitgangspunten:


1. De overheid beëindigt de bestaande concessies, die thans een onbepaalde looptijd kennen;


2. Nieuwe concessies zullen, met een looptijd van 15 jaar, gelijkmatig verspreid over een periode van 21 jaar op een veiling aan partijen worden uitgegeven. Daardoor zullen jaarlijks 10 tot 15 concessies worden geveild;


3. De veiling moet openbaar, objectief, transparant, en niet-discriminatoir zijn, en voldoen aan de eisen van nationaal en Europees recht;

4. Aan de partij die in de veiling het hoogste bod op de concessie heeft uitgebracht, zal een nieuwe concessie worden toegekend. De opbrengst van de eerste veiling van de concessie komt ten goede aan de oude concessiehouder. Bij elke volgende veiling komt de opbrengst ten goede aan de overheid;


5. De veilingregeling zal een voorziening bevatten om te voorkomen dat de huidige concessiehouder een onevenredig voordeel uit zijn positie als verkoper kan halen (een zogenoemde topdeelbepaling);
Veilingsystematiek

Om een zorgvuldige afweging te kunnen maken omtrent de te hanteren veilingsystematiek, is een beroep gedaan op externe veilingdeskundigen.

De veiling van de gebruiksrechten vindt plaats door middel van een sequentiële first-price sealed bid (hierna: FPSB) veiling. Dit betekent dat de gebruiksrechten opeenvolgend worden geveild, waarbij de deelnemers één bod kunnen uitbrengen in een gesloten envelop. Aan de hoogste bieder wordt gegund en deze betaalt zijn eigen bod. De deelnemers mogen meerdere gebruiksrechten verwerven. Deze veilingvorm voldoet aan de in het convenant gestelde eisen van transparantie, openbaarheid, objectiviteit en non-discriminatie.

Een gesloten bod veiling is in feite een inschrijving: alle bieders maken éénmaal hun bod bekend in een gesloten envelop en aan de hoogste bieder wordt gegund.

De veiling is in handen van Troostwijk makelaars O.G. in opdracht van het ministerie van Financiën.