GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 4 december 2002 14:46
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
controle op gen-tech voedsel

( 4 december 2002)

Kamervraag

Schriftelijke vragen van Wijnand Duyvendak aan de ministers Veerman (Landbouw) en De Geus (Volksgezondheid)en staatssecretaris Van Geel (Milieubeheer) over de controle op genetisch veranderd voedsel:


1.
Bent u ervan op de hoogte dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) zegt dat slechts 'heel erg af en toe' wordt gecontroleerd of geïmporteerd voedsel genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat (zie: Trouw, 4 december)?


2.
Sinds wanneer bent u hiervan op de hoogte?


3.
Onderschrijft u de bewering van de VWA dat er heel erg af en toe wordt gecontroleerd? Hoe vaak wordt er in feite gecontroleerd?


4.
Indien blijkt dat de controles inderdaad nauwelijks plaatsvinden, deelt u dan de mening van GroenLinks dat hiermee er onvoldoende zekerheid is dat het verbod op import van genetische gemodificeerd voedsel ook daadwerkelijk wordt nageleefd? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan? Zo nee, waarom niet?


5.
Heeft de VWA, onderdeel Keuringsdienst van Waren, inderdaad te weinig menskracht en technische middelen om toe te zien op de naleving van het importverbod?


6.
Waarom is er volgens de woordvoerder van de VWA sprake van een gebrek aan duidelijke regels? Welke regels zijn nu leidend voor de controles door de VWA? Deelt u de analyse dat deze onvoldoende duidelijk zijn? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?


7.
Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat, indien er daadwerkelijk onvoldoende controles plaatsvinden, dit er voor pleit om voorlopig het de-facto moratorium op gentech-voedsel in de EU te handhaven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid dit standpunt kenbaar te maken binnen de Europese gremia?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -